Romanus & Selling, 2021-12-01

Foto: Stefan Tell, Robert Edwards

Vårens böcker från Romanus & Selling

På Romanus & Sellings vårlista återfinns en svidande skildring av vår samtid och sociala medier-klimatets konsekvenser, en amerikansk klassiker om kvinnans plats i manssamhället, en gripande roman om att kliva in i vuxenlivet och den fängslande uppföljaren i den nya deckarserien om Rodins auktionshus.

Erik Helmerson: Dom därute

2022-03-16

Det är strax före midnatt. Trött och ouppmärksam låter riksdagsmannen Mikael Petersen (M) sitt twitterinlägg gå i väg. När han vaknar och slår på mobilen får han en chock. ”Kolonialherre”, ”Fucking rasist” – det är ingen hejd på tillmälena och reaktionerna hans inlägg har väckt. Mikael inser att han inte längre är en belastning bara för sig själv, utan också för partiet. Så vänder det. Dom därute, nätets anonyma trollbrigader, hittar honom. Och de älskar det han skriver. Ju grövre, desto fler följare, likes och kommentarer. Äntligen har han blivit någon, äntligen är han älskad. Och karriären inom partiet tar fart igen.

Erik Helmerson debuterade som författare 2008 med romanen Blixthalka, och har sedan dess givit ut Den onödige mannen (2011) och Au revoir, Magnus (2014). Han är även verksam som ledarskribent på Dagens Nyheter och har tidigare varit filmkritiker på nyhetsbyrån TT samt skribent på Expressens kultursidor. Dom därute är Erik Helmersons fjärde roman.

Mediekontakt: Karin Wahlén, karin@kultpr.se

Tillie Olsen: Jag står här och stryker

2022-04-06

Få har skrivit med en sådan glödande penna om hårt arbetande kvinnors lott i manssamhället och moderskapets ambivalens. Den amerikanska författaren Tillie Olsen har hyllats som skildrare av den kvinnliga tystnaden och i hennes prosa finns ett tryck av vrede, sorg och ensamhet som talar lika mycket till kvinnor idag som när den skrevs 1961. Konflikten mellan rollerna som maka, mor och författare var i allra högsta grad självupplevd och först vid 49 års ålder, när yngsta dottern började skolan, kunde Tillie Olsen realisera sitt skrivande. Novellsamlingen utkom då under titeln Tell Me a Riddle och innehåller Jag står här och stryker, Hey Sailor, what ship?, O ja och Ge mig en gåta. Under sin livstid fick Tillie Olsen nio hedersdoktorsutnämnanden och hennes verk hör fortfarande till litteraturundervisningen vid amerikanska universitet.

Mediekontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se

Anna Schulze: Är det här jag?

2022-05-11

Efter moderns död är 17-åriga Iris ensam kvar. Moster Sofia är hennes enda möjliga familj men hur ska man säkert veta vem som vill en väl? Iris har siktet inställt på konstskola men väl där drar hennes ensamhet och såriga bakgrund till sig hänsynslösa och manipulativa män. Är det här jag? handlar om en ung kvinnas svåra väg mot att ta sitt liv i besittning.

Anna Schulze skriver romaner om riktiga människor med relationer som alla kan identifiera sig med. Hon debuterade 2006 med novellsamlingen Brist. Sedan dess har hon utkommit med bl. a. den kritikerrosade romanen Att ringa Clara (2011), Vårt gemensamma liv (2013), som nominerade till Sveriges Radios romanpris, och Kidnappningen. En släktberättelse. (2017).

Mediekontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se

Veronica Sjöstrand: Den gråtande violinisten

2022-05-16

Den hyllade violinisten och världsstjärnan Angela Yin mördas brutalt under ett inbrott i sitt hem i Paris och hennes ovärderliga Stradivarius hittas slagen i småbitar. Samtidigt försvinner Angelas syster Sophie spårlöst. Franska polisen sätter in alla resurser för att hitta gärningsmännen och Sophie innan det är för sent. Konstexperten Stella Rodin kallas till Paris för att utreda brottet åt försäkringsbolaget och inser att allt inte är vad det synes vara. Under tiden utbryter kaos hos familjen Rodin i Stockholm när Stellas far går bort och chockerande familjehemligheter avslöjas.

I Den gråtande violinisten, uppföljaren till Den svarta dolken, får vi återigen möta den motvilliga arvtagerskan Stella Rodin – en av världens främsta konstexperter, med en faiblesse för vintageklänningar och svårlösta mysterier.

Veronica Sjöstrand har tidigare skrivit deckarna om profileraren Althea Molin och tre ungdomsböcker om Sub Rosa-detektiverna. Den gråtande violinisten är den andra delen i serien Rodins Auktionshus.

Mediekontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se