Om förlaget

Verksamhet

Välkommen till Romanus & Selling

Romanus & Selling grundades av Susanna Romanus och Åsa Selling 2020 och den första utgivningen var novellsamlingen Håll käften och var söt, den danska författaren Vita Andersens samtidsklassiker.

Få förlagshus i världen bär namn efter sina kvinnliga grundare. Att döpa förlaget till Romanus & Selling visar vårt personliga engagemang i utgivningen. Vi känner igen och värdesätter det skickliga skrivhantverket. Vår uppgift är att hjälpa till att göra bra texter ännu bättre samt skapa vägar från författarna till publiken. Med många år inom förläggaryrket och på flera olika förlag har vi stor kunskap om litteratur, bokutgivning och om förlagsbranschen.

Som en del av Bonnierförlagen kan vi dra alla fördelar av det stora förlagshuset men värnar det personliga mötet och den lilla organisationen. Hos oss känner sig varje författare utvald.

Vad gör vi?

Vi väljer varje titel med passion och stor omsorg. Vår ambition är att ha en utgivning som sticker ut och som erbjuder läsarna både nya och etablerade röster. Vi är öppna för olika uttryck och former, men oavsett om det är en skönlitterär bok eller en facktext tar vi oss an den med samma energi och med fokus på kvalitet. Vi lanserar varje författare med stor hängivenhet.

Romanus & Selling ger ut svensk skönlitteratur, både litterära verk och spänning/thrillers. Vi ger också ut facklitteratur med feministisk inriktning.

Vi ger ut 20–25 nya böcker varje år.

Vad söker vi?

Såväl debutanter som etablerade författare är välkomna till oss. Tycker du om tanken att känna alla på förlaget, det personliga kombinerat med lång förläggarerfarenhet och passion för litteratur och kultur så kommer du att trivas på Romanus & Selling. Vi vill ge ut de vassaste berättelserna oavsett om det är böcker av mer litterär art, bred spänning, eller spetsig feministisk facklitteratur.

Vilka är vi

Susanna Romanus/Förläggare och grundare

Jag har arbetat på bokförlag i många år och i olika positioner, ungefär halva tiden på Bonnierförlagen och andra halva på Norstedts. Under de åren har jag hunnit vara förläggare för ett stort antal svenska skönlitterära författare och jag har även arbetat med många stora spänningsserier. Båda tilltalar mig mycket.

Våren 2017 var jag med och startade det digitala förlaget Bonnier Bookery tillsammans med Åsa Selling. År 2020 lanserade vi Romanus & Selling – något av det mest spännande jag har gjort.

Jag älskar mitt arbete som förläggare och är något av en kulturslukare. Utöver litteratur och läsning uppskattar jag samtida dans, tv-serier och På spåret. Jag gillar att mingla och träffa folk, men också att vara ute i naturen och tiga en hel dag. Jag lever i en bonusfamilj med man och vuxna söner.

susanna@romanusochselling.se

Telefon 070-681 24 33

Susanna Romanus/Förläggare och grundare

Åsa Selling/Förläggare och grundare

Jag har jobbat som förlagschef och förläggare på Wahlström & Widstrand, och dessförinnan som förläggare på Albert Bonniers Förlag. Jag har varit förläggare för både översatt och svensk skönlitteratur, och även en del fackböcker. Om jag tvingades välja skulle det bli arbetet som förläggare för svenska författare som står högst i kurs.

I min drömvärld sitter jag ostörd i läsfåtöljen veckor i sträck men i verkligheten fixar jag inte en dag utan mänsklig kontakt. Den slarviga delen av min personlighet får utlopp i ett patetiskt antal svarta kjolar och en proppfull bokhylla som aldrig hade varit alfabetiskt ordnad om det inte varit för min man.

Att lyssna på, titta på och läsa goda berättelser överskuggar allt och just nu är jag lycklig över att få bygga upp ett helt nytt förlag.

asa@romanusochselling.se

Telefon 070-303 65 03

Åsa Selling/Förläggare och grundare

Jesper Ims

Jag har arbetat som redaktör och projektledare på en rad mindre förlag, både inom och utanför Bonnierförlagen. Dessutom har jag jobbat med stora digitaliseringsprojekt och marknadsföring av digitala böcker.

Det bästa med mitt jobb är att hela tiden får kasta sig in i nya textvärldar och att få hjälpa författare att göra redan fantastiska böcker ännu bättre. Jag gillar matlagning, street-art, punk, popkulturestetik, D.I.Y. och långa uppradningar. Jag älskar musik, bakelser och stora berättelser. Ibland gör jag hundöron.

jesper@romanusochselling.se

Telefon 076-526 1156

Jesper Ims

Katarina Ehnmark-Lundquist

Redaktör av födsel och gammal vana, känns det som. Eller i varje fall sedan tjugofem år, varav de flesta har tillbringats på Wahlström & Widstrand och Albert Bonniers. Att ta steget från det stora anrika förlaget till det nystartade, pigga och familjära sammanhanget på Romanus & Selling kändes sedan som ett både självklart och spännande nytt kapitel.

Jag har arbetat med böcker i de flesta genrer: litterära romaner, spänning, lyrik, fackböcker, feelgood, översättningar … Men sedan länge är det i första hand svensk skönlitteratur av alla de slag jag ägnar dagarna åt. Och vilka dagar: att få möta och lära känna författare och tillsammans mejsla fram den bästa versionen av deras texter är verkligen ett utmanande och stimulerande privilegium. Förutom det roligaste jag vet.

För övrigt bor jag vid Fyrisån i Uppsala med min sambo, har två vuxna barn och alldeles för många krukväxter.

katarina@romanusochselling.se

Telefon 076-526 10 87

 

Katarina Ehnmark-Lundquist

Team Romanus & Selling

Tillsammans med vår försäljningsansvarige Charlotta Lindell, marknadsansvariga Lina Rönning och marknadskoordinator Veronica Buchschatz bildar vi ett litet team som är kärnan i Romanus & Selling. Tillsammans med Bonnierförlagens starka säljorganisation, produktionsavdelning, ekonomi- och avtalsavdelning erbjuder vi det bästa av två världar.

Charlotta Lindell

Efter 17 år i förlagsbranschen har jag hunnit med att arbeta på de flesta avdelningar som ett bokförlag består av. Jag hittade min plats på säljavdelningen därför att här får man utlopp för både sifferintresse och kreativitet genom att varje dag lösa gåtan: Hur lyfter vi denna titel för att den ska synas och sälja så bra som möjligt? Det tycker jag är en väldigt rolig utmaning.

I min roll är jag både kundansvarig för ett antal återförsäljare (Akademibokhandeln, Bokus, m.fl.) samt försäljningsansvarig för Romanus & Selling. Det är verkligen en ynnest att få vara med och bygga ett förlag där jämlikhet och kvinnliga livsöden står i utgivningens fokus.

charlotta.lindell@bonnierforlagen.se • 0768 26 86 52

 

Charlotta Lindell

Lina Rönning

Marknadsförare och projektledare med bakgrund i musik-, film- och mediabranschen. De senaste 10 åren har jag tillbringat som frilanskonsult i bokbranschen där jag vid sidan av projektledare för boklanseringar, varit med och startat ett bokmagasin och en deckarfestival. Är nördigt intresserad av historia och gamla byggnader. Blev besatt av Ester Blenda Nordström efter att ha läst Ett jävla solsken. Om jag fick en önskan: Skulle jag resa tillbaka i tiden. Anser att: En fest utan dans inte är en fest. Klarar mig inte utan: Min cykel.

lina.ronning@bonnierforlagen.se • 070-448 7058

Lina Rönning

Veronica Buchschatz

Medievetare och kulturjunkie som hittat hem i förlagsvärlden. Kommer från många års administrativt arbete på koncernnivå i andra branscher och senast en fil kand i Medie & Kommunikationsvetenskap. När jag inte jobbar hittar du mig förmodligen på ett museum eller annan kulturaktivitet. Jag är orimligt intresserad av mediernas roll och utveckling i samhället. Just nu barnsligt förtjust i fenomenet TikTok eftersom det uppmuntrar människors kreativitet och får dem att blomma. Fast övertygad om att litteratur gör världen till en bättre plats.

veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se • 076-853 37 84

Veronica Buchschatz