Romanus & Selling, 2022-12-06

Vårens böcker från Romanus & Selling

En tät, suggestiv deckardebut där terrordåd lamslår Europa, och rörande feelgood om sorg och försoning. Ett ifrågasättande av västerländska föreställningar kring muslimska kvinnor, och den avslutande delen i en internationellt hyllad serie, fylld med svart komedi. Det är en spännande blandning böcker som utgör Romanus & Sellings utgivning i vår.

Muslimsk feminist? Javisst! av Sarah Delshad

Utgivningsdag 2023-03-01

Retoriken rörande muslimska kvinnor har i åratal baserats på en vilja att modernisera och civilisera dem, förklädd som en räddningsaktion. Sarah Delshad, journalist inriktad på frågor som rör muslimsk identitet och feminism, ifrågasätter här föreställningen om muslimska kvinnor som osjälvständiga. Muslimsk feminist? Javisst! riktar sig även till icke-muslimer som vill få en inblick bortom återkommande problemformuleringar och förstå den verklighet där muslimska kvinnors sårbarhet, ilska, drömmar, sexualitet och mod får plats.

Foto: Linda Broström

Sarah Delshad är verksam som journalist, och syns ofta i debatten. Hon är även flitigt anlitad som föreläsare av myndigheter, företag och skolor över hela Sverige. Muslimsk feminist? Javisst! är hennes första bok.

Mediekontakt: Magdalena Höglund, Highland PR, magdalena@highlandpr.se

Flykt av Emmy Walt

Utgivningsdag 2023-03-15

Journalisten Mila är i Frankrike för att skriva ett reportage om flyktingkrisen när flera samordnade terrorattentat lamslår Europa. Hennes tolvåriga dotter Sophia blir ett av terrorns offer och när Mila får kontakt med pappa Marcus ligger Sophia i koma. Det går snart upp för Mila att alla flyg är inställda. Europa stängs, gräns för gräns, samtidigt som Marcus vakar på sjukhuset i Stockholm.

Mila plågas av oron och kaoset men inser också att hon har mycket att vinna på att rapportera från ett Europa i brand.

Foto: Linda Broström

Flykt är första delen i en ny spänningsserie om den egensinniga journalisten Mila som från ett lugnt familjeliv kastas rakt in i stormens öga i en alltmer polariserad värld.

Mediekontakt: Vilhelm Hanzén, Gul PR, vilhelm@gulpr.se

Bäverteorin av Antti Tuomainen

Utgivningsdag 2023-04-05

Henri Koskinen är en mångsidig man. Han är inte bara försäkringsmatematiker och äventyrsparksentreprenör, nu axlar han också rollen som familjefar. Äntligen har han flyttat ihop med sin älskade Laura och hennes dotter och engagerar sig helhjärtat i hipstertraktens pappaförening. Samtidigt börjar en rivaliserande äventyrspark utöka sin verksamhet och de skyr inga medel. Än en gång utmanas Henris matematiskt exakta och logiska syn på livet. Nu måste han hantera råbarkade kriminella och samtidigt koka äppelmarmelad till insamlingen till klassresan till Paris.

Foto: Ville Juurikkala

Bäverteorin är del 3 i Tuomainens internationellt hyllade thrillerkomediserie där del 1, Kaninfaktorn (2021) just nu utvecklas till film med Steve Carell i huvudrollen. Kaninfaktorn är också nominerad till det prestigefyllda brittiska deckarpriset Petrona Award. Del 2 Älgparadoxen släpptes i oktober 2022. Antti Tuomainens böcker har översatts till 30 språk.

Mediekontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se

Det blå palatset av Anna-Carin Svanå

Utgivningsdag 2023-04-20

Sabinas tvillingbror Ben är hennes klippa, deras bitska men kärleksfulla gnabbande är hennes ledmotiv i livet. Så är det fortfarande trots att Ben just har dött i en oförklarlig bilolycka. Nu får deras samtal äga rum i Sabinas huvud och där är det kaos. Hon är gymnasielärare men gillar inte elever, hennes sambo Axel verkar inte gilla henne och samtidigt måste hon reda ut vem som bär skulden för Bens död. Hon flyr till Bens blå hus för att läka sina sår men livet kompliceras än mer av att huset invaderas av andra vilsna varelser, som Bens expojkvän Simon och katten Sundsvall. Dessutom stryker en tonåring, tunn som ett hallonsnöre, runt huset. Vad vill hon?

Foto: Emma Ivarsson

Det blå palatset är en livsbejakande roman om livslögner, sorg och försoning.

Mediekontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se