Romanus & Selling, 2023-01-26

Foto: Linda Broström

Sarah Delshad debuterar med bok om muslimsk feminism

Den 1 mars bokdebuterar journalisten och föreläsaren Sarah Delshad med Muslimsk feminist? Javisst! Kvinnlig frigörelse ser olika ut för kvinnor. Sarah Delshad vill med sin bok uppmärksamma hur onyanserade problemformuleringar kring muslimska kvinnor ofta leder till diskriminering och dålig självkänsla. Hon vill bredda bilden av hur verkligheten ser ut för muslimska kvinnor i dagens Sverige och visa att det självklart går att vara muslim och feminist.

Sarah Delshad:

– Jag tycker att det är viktigt att nyansera bilden av muslimska kvinnor och göra deras röster hörda i Sverige. De utgör en stor grupp i vårt samhälle där många upplever ett utanförskap. Boken är tänkt att uppmuntra och underhålla muslimska unga kvinnor men även att ge icke-muslimer en inblick i muslimska kvinnors verklighet, historia och frihet.

Muslimsk feminist? Javisst! bygger också på Sarah Delshads egen resa genom motgångar och lärdomar och vill ge vägledning, push och pepp. I boken borrar hon i de flesta aspekter av livet som muslimsk ung kvinna i dagens Sverige. Boken vänder sig även till de som vill förstå den verklighet där muslimska kvinnors sårbarhet, ilska, drömmar, sexualitet och mod får lov att ta plats. Först när vi lämnar den stereotypa bilden av att den muslimska kvinnan är ett offer för förtryckande strukturer möjliggörs möten. Den ibland felaktiga föreställningen om att muslimska kvinnor inte kan uppnå självständighet fråntar samtidigt den muslimska kvinnan friheten genom att anta att hon själv inte har kunnat välja.

Foto: Linda Broström

Sarah Delshad:

– Föreställningen om den rationella västerländska kvinnan som sitter på den optimala definitionen av frihet, och den muslimska kvinnan som inte kan föra sin egen talan är högst levande, men tanken att västvärldens sekulära kvinnor är och alltid har varit mer fria än alla andra kvinnor i världen bör ifrågasättas.

Sarah Delshad (född 1990) har kurdiskt påbrå, är uppvuxen i Gävle och numera bosatt i Stockholm. Hon är verksam som journalist, inriktad på frågor som rör muslimsk identitet och feminism, och syns ofta i debatten. Hon är prisbelönt, har medverkat i TV ett flertal gånger som kommentator och debattör och är flitigt anlitad som föreläsare av myndigheter, bibliotek, fackförbund och skolor över hela Sverige. 2015 nominerades hon till Raoul Wallenbergpriset för sitt engagemang för kvinnors rättigheter.

Muslimsk feminist? Javisst! är Sarah Delshads första bok. Utgivningsdag 1 mars, recensionsdag 8 mars.

Ladda ner bokomslag och författarbilder.