Romanus & Selling, 2024-06-17

Höstens utgivning 2024

Romanus & Sellings höstutgivning visar på förlagets breda variation. Mian Lodalen och Jessica Schiefauer släpper båda historiska romaner och Ärkebiskop emerita Antje Jackélen delar reflektioner kring själens hunger. När vi börjar längta till jul kommer sista delen i Kristina Ahlströms populära feelgood-serie Hannas kakor, fylld med recept inför julbaket. Slutligen är vi mycket stolta över att introducera den unga, lovande debutanten William Älgebrink som tar med läsaren på en mörk och suggestiv resa genom urskogen i Jokkmokk.

Dansaren och demonerna av Mian Lodalen

Hasse är ett dansens underbarn och på Kunglig Operan möter han Tom. De dansar en sommar i Paris och Hasse blir våldsamt förälskad, men är samtidigt livrädd för vad som ska hända om känslorna besvaras. För i en tid då psykiatrin försöker bota homosexuella med sterilisering, elchocker och lobotomering är kärleken livsfarlig. Hasses liv spinner allt snabbare – med dansen, alla extraknäcken för att hålla sig flytande och nätterna då han flyr in i de mörkaste parkerna. Det är bara en tidsfråga innan också han blir föremål för psykiatrin.

Berättelsen är en intensiv och gripande skildring av en personlig kamp. Dansaren och demonerna är den sista delen i Mian Lodalen romansvit om samkönad kärlek och homosexuellas livsvillkor i Stockholm under olika perioder av 1900-talet. Böckerna är alla baserade på verkliga händelser och personer.

Utkommer 19 september

Om författaren

Foto: Anna-Lena Ahlström

Mian Lodalen är hedersdoktor vid Jönköpings universitet och är verksam som författare, frilansjournalist och flitigt anlitad föredragshållare. Hon har skrivit ett antal romaner, krönikesamlingar, fackböcker samt en ungdomsroman.

Mediakontakt: Magdalena Höglund, magdalena@highlandpr.se

Tänkarens testamente av Jessica Schiefauer

I en brytningstid mellan medeltida djävulsskräck och rationell vetenskap sveper Jessica Schiefauer med läsaren på en strapatsrik resa genom Europa. Vi följer tänkaren som ifrågasatte allt - även när det straffades med döden – i övertygelsen om att allt kan undersökas och styras. Med ett undantag: känslorna och den dotter han till sin förvåning sätter till världen. I glupsk jakt på kunskap om sambandet mellan kropp och själ och den mekaniska människan gör han erfarenheter och möter människor som gång på gång slungar hans tankar i nya banor. När han vid slutet av resan sammanfattar sin gärning är frågan vart hans strävan fört honom, och till vilket pris.

Utkommer 4 september

Om författaren

Foto: Emelie Asplund

Utöver författarskapet arbetar Jessic Schiefaer på Ölands folkhögskolas skrivarlinje och medverkar i författarpodden Det gränsar till galenskap. Hon är tvåfaldigt Augustprisbelönad med ungdomsromanerna Pojkarna (2011) och När hundarna kommer (2015). Pojkarna (2011) nominerades även till Nordiska Rådets Pris 2023, fick stora ljudbokspriset och blev filmatiserad 2015.

Mediakontakt: Charlotta Parkås, charlottaparkas@gmail.com

Tio tankar för själens hunger av Antje Jackelén

Den moderna människan har låst in sig i tiden, kastat bort nyckeln och gjort snabbheten till sitt livskoncept. Vad gör det med oss? Ärkebiskop emerita Antje Jackelén reflekterar i Tio tankar för själens hunger kring ett antal existentiella begrepp såsom förnuft, tid, ångest, skam, frihet, jag, tro, försoning, Gud och hopp. Vad är det att vara människa och hur behåller vi förmågan att möta det främmande? Med stort engagemang resonerar Jackelén kring aktualiteter och erbjuder stöd i hur vi kan hantera vår oro och möta samtidens och vardagens utmaningar. Hon skriver om de fem farliga P:na i vår tid: polarisering, populism, protektionism, postsanning och patriarkatet. Njut av tio texter av en av vårt lands tongivande tänkare som både skänker tröst och utmanar tanken.

Utkommer 17 september

Om författaren

Foto: Peter Kroon

Ärkebiskop emerita Antje Jackelén, bosatt i Lund, har lång erfarenhet som församlingspräst och har forskat och undervisat om dialogen mellan naturvetenskap och teologi. Under åren 2007–2014 tjänstgjorde hon som biskop i Lunds stift och 2014–2022 var hon ärkebiskop, Svenska kyrkans främsta företrädare. Idag är hon senior rådgivare vid Lunds universitet.

Mediakontakt: Magdalena Höglund, magdalena@highlandpr.se

Julstök i Hannas kaffestuga av Kristina Ahlström

Advent står för dörren och Hanna Dahlman beslutar sig för att ha julöppet i kaffestugan. Vilken dröm att pynta med massor av gulliga tomtar, tända värmande eldkorgar och ta fram den gamla fina julservisen. Nu bakas saffransbröd och klenäter för glatta livet och julstämningen är på topp. Det blir såklart succé. Samtidigt knakar det rejält i förhållandet med Erik. Hans kontrollbehov är tillbaka med dubbel kraft. Och hur länge ska Hanna orka driva kaffestugan? Saknaden efter vännen Klara tynger och vem behöver henne nu när barn och barnbarn flyttat till Skåne och alla har sitt? Var finns meningen för Hanna? Hon längtar efter att få ta hand om sin familj och efter äkta kärlek. Men gapar hon efter för mycket?

Utkommer 14 oktober

Om författaren

Foto: Malin Enestubbe

Kristina Ahlström utbildades till kock på restaurangskola i Paris under 80-talet, sedan dess har hennes liv varit fullt av matlagning. Hon har arbetat med mat i restaurangkök, på förskola, skola och som storkökslärare på gymnasienivå. Kristina har också medverkat i TV-programmet Hela Sverige bakar.

Mediakontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se

Huset vid pärlälvens slut av William Älgebrink

I de urgamla skogarna utanför Jokkmokk lever busschauffören Dylan ensam i ett gammalt hus vid Pärlälven. Saknaden efter storasyster Ella-Kajsa kväver honom, men ändå hoppas han att hon en dag ska återvända. Han är övertygad om att hans hjärta krymper för varje dag som går – och att han behöver en annan människas blod för att bota det. Här finns också en liten pojke som åker med Dylans buss till och från skolan varje dag. En snöig eftermiddag följer han med sin mamma till affären samtidigt som Dylan nått ett bottenläge. Huset vid Pärlälvens slut är en mörk spänningsroman med fästet i Norrbottens inland.

Utkommer 21 oktober

Om författaren

Foto: Carl-Johan Utsi

William Älgebrink, född 1997 och bosatt i Jokkmokk, är kommunikatör och filmskapare. Han har tilldelats Bok & Bild Luleås novellpris år 2020 samt skrivit och regisserat kortfilmen Så låt sorgen komma som hade premiär 2023. Huset vid Pärlälvens slut är hans debutroman.

Mediakontakt: Magdalena Höglund, magdalena@highlandpr.se