Romanus & Selling, 2022-05-25

Foto: Julia Hetta, Malin Nerby, Ville Juurikkala, Emily Dahl, Baldur Kristjansson

Höstens läsning från Romanus & Selling

Sommaren är nära, men på Romanus & Selling har vi redan dykt in i höstens utgivning. Låt oss fresta med en Tinder-roman, en drabbande berättelse om psykisk ohälsa och en grannträff i sommarnatten som slutar med död. Utöver det en humorthriller från Finland, ett ödesdrama från Island och en samling julberättelser signerade Selma Lagerlöf.

Tack för matchen av Paola Pellettieri

2022-08-31

”Hej Aron, och tack för matchningen, eller matchen kanske jag skulle säga?” Patricia är medelålders och nyskild. Nu är det dags att ge sig ut i den moderna dejtingdjungeln. Men allting har blivit annorlunda sedan hon sist sökte en partner. Hur gör man? I romanen Tack för matchen skriver hon ett brev till sin tilltänkta dejt inför deras första möte.

Paola Pellettieris debut är oerhört träffsäker och full av smärtsam igenkänning. En uppriktig samtidsskildring laddad med svärta, självdistans och humor om allas vår längtan efter kärlek och samhörighet.

Paola Pellettieri är bosatt i Lund och arbetar som copywriter. Hon är utbildad manusförfattare vid Den Danske Filmskole och har en magister i litterär gestaltning från Lunds universitet. Dessutom är hon värd för en samtalsserie om kreativ process på Skissernas Museum i Lund. Tack för matchen är hennes debutroman.

Mediekontakt: Magdalena Höglund, magdalena@highlandpr.se

Att störa ett väsen av Ewa Fröling

2022-09-07

Efter den uppmärksammade bokdebuten Moder Liv kommer skådespelaren Ewa Fröling med ännu en stark, vindlande och minst lika drabbande berättelse: Att störa ett väsen. I skarpa bilder, med nattsvarta och kraftfulla iakttagelser tecknas här en psykiatrisk klinik inifrån. På ett alldeles eget språk och med såväl smärta och ilska som drastisk humor skildrar Ewa Fröling erfarenheten av att tappa fotfästet, hamna vid sidan av och inte längre orka vara mamma till sina barn. Och hur ett par blå skor blir den normalitet som till sist finns kvar.

Ewa Fröling är en av våra mest kända och uppskattade skådespelare, med en lång och framgångsrik filmkarriär bakom sig. Bland annat blev hennes insats i en av huvudrollerna i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander en stor internationell succé. Hon har också medverkat i ett stort antal teateruppsättningar på Sveriges mest prestigefyllda scener, såsom Dramaten och Stockholms Stadsteater.

Mediekontakt: Magdalena Höglund, magdalena@highlandpr.se

Älgparadoxen av Antti Tuomainen

2022-09-28

Brott, kärlek och Finlands största älg!

Äntligen har försäkringsmatematiker Henri Koskinen fått både sitt liv och den ärvda äventyrsparken på fötter. Nu krävs förnyelse och Henri har siktet inställt på det legendariska Älghoppet. Konungen av alla attraktioner, med hela tio äventyrsaktiviteter, kommer att dra horder av barn. Men planerna utmanas när en man från det förflutna dyker upp, bergochdalbanan översvämmas av mjukglass och de anställda går ut i strejk. Samtidigt visar det sig att Älghoppet inte är till salu och Henri måste hålla skenet uppe inför den förtjusande Laura som har ett nytt stort konstprojekt på gång.

Efter den hyllade första delen Kaninfaktorn, kommer Älgparadoxen – del två i Tuomainens hisnande thrillerserie som kombinerar svart komedi med halsbrytande aktion.

Antti Tuomainen, född 1971, är en av Finlands mest hyllade och prisbelönta deckarförfattare. Hans böcker har översatts till 25 språk och det höga tempot pepprat med svart humor och värme befäster hans position som kungen av svart komedi. Antti Toumainen roman Little Siberia nominerades till CWA Dagger Award och har tilldelades Petrona Award 2020. Nyligen nominerades han återigen till priset CWA Dagger Award för bästa översatta deckare, denna gång med Kaninfaktorn. Prisutdelningen sker i London den 29 juni 2022.

Livet innan du dör av Lina Nordquist

2022-10-05

”Du somnade ifrån honom, Frank, du hade ingen koll. Vårt barn kunde ha dött!” Bådas blickar väjde undan direkt, men det gick inte att få osagt.

I ett vanligt villaområde i Uppsala bor fyra grannar, var och en med sitt eget bagage. En har korsat fyra hav för kärlekens skull, en är yrkeskriminell, en är företagare och den fjärde var polis tills han tvingades sluta. Grannarna möts av en slump en julikväll. Deras berättelser väver en skröna om värme och längtan efter försoning, men också om skam och sönderfall. I villaidyllen står väldigt lite rätt till. Några timmar förflyter och det skaver alltmer. När grannarna skiljs åt är en av dem död. Livet innan du dör är Lina Nordquists andra roman efter den kritikerhyllade debuten Dit du går, följer jag (2021) som nominerades både till Adlibrispriset och Årets Bok.

Lina Nordquist är docent i fysiologi och diabetesforskare, men tjänstgör för närvarande som riksdagsledamot. Hon är uppvuxen i Hälsingland men är idag bosatt i Uppsala med sin familj.

Mediekontakt: Magdalena Höglund, magdalena@highlandpr.se

Selma Lagerlöfs jul av Selma Lagerlöf

2022-10-12

Följ med till en värld av julkalas, tomtegubbar, snötyngda granar och mirakler i oförglömliga romanscener och stämningsfulla noveller. Selma Lagerlöf hämtar inspiration från sin egen barndoms jular på Mårbacka, folklorens sägner och bibliska berättelser. Med berättarglädje, oväntade infall och ett skimrande klart språk, skapar hon stor litteratur.

Bokens förord är skrivet av Anna-Karin Palm, vars rosade Selma Lagerlöf-biografi Jag vill sätta världen i rörelse en gång för alla punkterade myten om den omedvetna sagotanten Selma och etablerade henne som det hon är: en av Sveriges största och skickligaste författare. Innehåller bland annat En underlig julgäst, Tomten på Töreby, Julklappsboken och Luciadagens legend.

Mediekontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se

Utlämnad av Ragnar Jónasson

2022-11-23

En fasansfull snöstorm på Island. Fyra vänner söker skydd i en liten övergiven jaktstuga. De vet att de kommer att frysa ihjäl om de inte lyckas bryta sig in och vänta ut stormen. Ingen av dem kan ana vad som väntar innanför dörren. Medan mörkret faller och skräcken ökar gör sig en gammal tragedi påmind. Kan de mörka minnena från det förflutna ha något att göra med det mysterium de har hamnat i? Och – kommer de att överleva natten? Ragnar Jónassons nya spänningsroman Utlämnad är överraskande och på samma gång lågmält obönhörlig. Ett klassiskt ödesdrama om fyra vänner och en natt som förändrar allt.

Ragnar Jónasson är det senaste stora stjärnskottet inom den isländska kriminallitteraturen. Hans böcker ligger på topplistor världen över, och han är internationellt hyllad som en av de främsta nya »Nordic noir«-författarna. Mörkret, den första boken om Hulda Hermannsdóttir, hyllades av kritikerna och blev en internationell storsäljare. Sedan dess har han givit ut ytterligare tre böcker i den serien, och även skrivit serien "Det mörka Island".

Mediekontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se