Romanus & Selling, 2024-01-29

Foto: Stefan Tell

Extrem torka och ett försvunnet barn i ny kriminalroman av Pernilla Ericson

Pernilla Ericson är aktuell med en tredje angelägen och andlöst spännande kriminalroman i den Nynäshamnbaserade serien om polisutredare Lilly Hed. Sammanlagt kommer fyra böcker i serien, baserade på de fyra elementen jord, vatten, luft och eld. Nu är vi framme vid torka och törst, och temat återkommer på flera otäcka sätt i handlingen. Törstdöden utkommer den 27 mars.

Pernilla Ericson:

Foto: Stefan Tell

– Jag bestämde mig för att lägga klimatkrisen som fond i serien. Jag känner stor frustration över hur lite som görs, hur fega politikerna är, trots att vi vet hur bråttom det är. Men att ta in naturens krafter i handlingen är också ett sätt att addera spänning, och ytterligare en utmaning för huvudkaraktärerna.

Törstdöden framkommer det att huvudkaraktären i boken, Lilly Hed inte bara är polis, utan också ett brottsoffer.

Pernilla: – När en kär vän till slut berättade att hon var utsatt för våld i sitt förhållande så var det en chock. Jag var också så arg på mig själv att jag inte förstått vad som pågått, trots att jag har skrivit mycket om våld i nära relationer i min roll som journalist. Som en påminnelse att detta kan drabba vem som helst, oavsett yrkesroll eller status i samhället, bestämde jag mig för att låta min huvudkaraktär ha samma bakgrund.

Inför Törstdöden har Pernilla Ericson bland annat intervjuat en kriminalinspektör, en brandman, en sjöräddare, en barnmorska, en ST-läkare i internmedicin och en ambulanssjuksköterska.

Pernilla: – Det är tur att jag älskar att göra research Det börjar med en idé som jag blir helt besatt av. Många av intervjuerna ger också upphov till nya scener, när de olika personerna berättar spännande saker om sina jobb. Kriminalinspektör Ludvig Sandberg har blivit en kär vän genom de här intervjumötena. Han berättar så målande och hjälper mig att lösa upp knutar i utredningsarbete.

Törstdöden har utgivningsdag den 27 mars och recensionsdag den 4 april. Bokomslag och pressbilder finns att ladda ner här.

Handlingen:

Stämningen i Nynäshamn är spänd, det råder svår torka, böndernas skördar dör och livsmedelspriserna rusar i höjden. Polisutredare Lilly Hed, gravid i sjätte månaden, utreder en ödeläggande explosion i en villa. Man antar att paret Västlund och deras sexåriga dotter Maja har dött. Lilly är utmattad, hennes graviditet är allt annat än enkel och samtidigt är rättsprocessen mot hennes våldsamma ex i en avgörande fas. Men Lillys privatliv bleknar när någon säger sig ha kidnappat Maja. Om inte kraven uppfylls ska flickan förvägras vatten — och klockan tickar ...

Törstdöden är en tät thriller om en brutal förövare som agerar under radarn när samhället lamslås av obarmhärtig torka. Det är den tredje boken i serien om stjärnutredaren Lilly Hed.

Om Pernilla Ericson

Pernilla Ericson är deckarförfattare och journalist på Aftonbladet. Hon debuterade 2016 med den första boken i Erla-serien med kriminalinspektör Liv Kaspi i centrum. Törstdöden är tredje boken i serien om Lilly Hed efter Släcka liv (2021) och 300 grader (2020).

Mediekontakt

Magdalena Höglund, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se