Romanus & Selling, 2021-07-20

Foto: Suste Bonnén

Vita Andersen är död

Den danska författaren Vita Andersen har avlidit, 78 år gammal. Hon debuterade med en skräll med diktsamlingen Trygghetsnarkomaner 1977, och har under årens lopp tilldelats många priser för sitt författarskap.

Den allra första boken som kom ut på Romanus & Selling var återutgivningen av hennes moderna klassiker Håll käften och var söt, försedd med ett nyskrivet förord av Helena von Zweigbergk.

Susanna Romanus, förläggare:

— Håll käften och var söt gavs ut på Bokförlaget Alba där jag arbetade mina allra första förlagsår på 80-talet. Jag läste den då och läsupplevelsen har funnits kvar i mig. Att lyfta fram kvinnliga författare som har betytt mycket för oss och som förtjänar nya läsare är en av våra intentioner med Romanus & Selling. Vi är stolta över att just Håll käften och var söt blev den första, säger Susanna Romanus.

Nyutgåvan av Håll käften och var söt fick ett väldigt fint mottagande hos svenska kritiker:

”Vita Andersens moderna klassiker ’Håll käften och var söt’ ges ut i nyutgåva. Hon var en suverän dansk pionjär som verkligen tål att läsas om. /…/ Jag läser med kramp i magen. Det är så suveränt skrivet. Precisionen i detaljerna, i de klaustrofobiska miljöerna, i de riskabla känslorna.”

Maria Schottenius, Dagens Nyheter 

”I dag känns både den texten och samlingen som helhet märkbart samtida. Den passiva, alienerade kvinnan med sitt avståndstagande gentemot världen och mer eller mindre oförklarade kontrollförlust känns igen i romaner av författare som Agnes Lidbeck, Isabelle Ståhl, Tone Schunnesson och Therese Bohman. Distansering som en form av motstånd är betydligt vanligare än barrikadkvinnan som slår sig fri. I sådana gestaltningar var Vita Andersen före sin tid. /…/ Att åter läsa ’Håll käften och var söt’ år 2020 är att läsa en föregångare. En författare som till fullo vet att gestalta glappet mellan idealbild och verklighet och de skevheter som uppstår däremellan.”

Elin Grelsson Almestad, Expressen

 

Om författarskapet

Den danska författaren Vita Andersen (1942-2021) slog igenom stort redan vid debuten med diktsamlingen Trygghetsnarkomaner 1977. Både den och novellsamlingen Håll käften och var söt, som utkom året därpå, blev enormt stora försäljningsframgångar och 1978 utnämndes hon till årets författare i Danmark. Hon har sedan dess skrivit såväl lyrik, noveller, romaner och pjäser samt barnböcker och mottagit ett flertal priser och utmärkelser. För det som kom att bli hennes sista roman, Indigo (2017), nominerades hon till Nordiska rådets pris.

En återkommande tematik i Vita Andersens författarskap är vuxnas svek mot barn. Med avstamp i egna erfarenheter under uppväxten på barnhem och i familjehem vidgar hon perspektiven och skriver om allmänmänskliga ämnen såsom identitet, svek, könsroller och kvinnors villkor.

Här hittar du en intervju med Vita Andersen, från 2020.