Romanus & Selling, 2023-10-04

Vinterns böcker 2023–2024 från Romanus & Selling

Vinterns utgivning 2023–2024 bjuder på en svindlande resa i Appalacherna, en lyrisk roman, mord bland konst och antikviteter och en klassisk pusseldeckare om en försvunnen flicka på Island, med självaste isländska statsministern som en av författarna. På fackbokssidan utkommer två böcker där män pratar om saker som de vanligtvis inte pratar om.

Reykjavík av Ragnar Jónasson & Katrín Jakobsdóttir

Utgivningsdag: 2023-11-24  

Island, 1956. Femtonåriga Lára sommarjobbar hos ett par på den lilla ön Videy, strax utanför Reykjavíks kust. I början av augusti försvinner hon spårlöst. Mysteriet blir Islands största olösta fall. Trettio år senare, i augusti 1986 firar Reykjavík sitt 200-årsjubileum. Samtidigt påbörjar journalisten Valur Robertsson en egen utredning av Láras fall. När han tror sig närma sig svaret på gåtan visar det sig att mycket står på spel. Det finns starka krafter som är beredda att gå hur långt som helst för att bevara hemligheterna kring Láras försvinnande.

Kriminalromanen Reykjavík blev den största bestsellern på Island 2022 och utkommer nu på svenska. En avlägsen ö. En försvunnen flicka. En stad full av hemligheter.

Översättare: Lena Jonsson

Stockholmsbesök den 24–25 november

Foto: Baldur Kristjansson

Ragnar Jónasson är internationellt hyllad som en av de främsta nya "Nordic noir"-författarna. Han är översatt och utgiven i över 35 länder och har sålt över 3 miljoner exemplar.

Katrín Jakobsdóttir är Islands statsminister sedan 2017. Hon kommer från en familj av framstående isländska poeter och akademiker och skrev sin magisteruppsats om isländsk kriminallitteratur. Reykjavík är Katrín Jakobsdóttirs debut i genren.

Mediakontakt: Magdalena Höglund, magdalena@highlandpr.se

Den blodiga tiaran av Veronica Sjöstrand

Som sjätte generationen Rodin kämpar Stella för auktionshusets överlevnad. I det förflutna uppdagas en hemlighet som hotar att ödelägga allt. Familjen Rodin anklagas för att gömma en diamanttiara som stulits från en judisk familj under andra världskriget. Stella måste ta reda på sanningen: Vad hände egentligen mitt under världshistoriens största plundringståg på konst och kulturskatter?

Den blodiga tiaran är tredje delen i serien om Stella Rodin, en av världens främsta konstexperter, med en faiblesse för vintageklänningar och svårlösta mysterier.

Veronica Sjöstrand är författare och hedersledamot av Svenska Deckarakademin. 2008 debuterade hon med Änglalik, första delen i serien om gärningsmannaprofileraren Althea Molin. Andra delen, Kretsen, nominerades 2009 till årets bästa svenska deckare.

Foto: Stefan Tell

Veronica nominerades 2020 till årets deckarförfattare av streamingtjänsten Bookbeat. I hennes bokserie Rodins Auktionshus ingår Den blodiga tiaran efter Den gråtande violinisten och Den svarta dolken.

Utgivningsdag: 2023-12-05

Mediakontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se

Med bergens andetag av Therese Widenfjord

Den New York-baserade fotografen Nick Turner återvänder till sin barndoms fattiga bergstrakter i Appalacherna när hans far blir sjuk. Det är hans sista chans att försonas med sitt förflutna. Men Nicks svek visar sig inte vara glömda. I samma trakt finns även Ellie, en äldre kvinna som förlorat sitt hem och kämpar för att överleva. När Nicks och Ellies vägar korsas, förändras deras liv för alltid.

Romanen är en fängslande skildring av klassklyftor, familjeband och lojaliteter. Med det makalösa vilda landskapet i

Appalacherna som fond är Med bergens andetag en roman om naturens läkande kraft och om att hitta hem.

Foto: Amelie Asplund

Therese Widenfjord gör sin romandebut med boken Med bergens andetag. Hon är också förlagsredaktör och manusutvecklare. Under en period bodde hon i USA, men är nu bosatt i Göteborg.

Utgivningsdag: 2024-01-02

Mediakontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se

Naket: Hans mest intima av Åsa Kalmér

Efter Naket – det mest intima där tjugoen kvinnor delade med sig av tankar om sex, liv och död väcktes Åsa Kalmérs nyfikenhet på hur en motsvarande bok om män skulle se ut. Hur pratar män om sina kroppar, sin lust, sina kärlekar, sina sexuella erfarenheter och erotiska hemligheter?

I Naket – hans mest intima har hon samtalat med män i åldrarna 33–94 år. Precis som kvinnorna har männen bakom anonymitetens trygghet kunnat sänka garden, visa sig sårbara och berätta både om passioner och osäkerhet. Boken vittnar om en längtan att få vara öppen och fri med sin partner och utforska varandra gränslöst, men också att ta emot ömhet och närhet. Åsa Kalmér har en imponerande förmåga att få människor att prata om det mest intima – sexualitet, drömmar, fantasier och rädslor.

Foto: Karin Alfredsson

Åsa Kalmér är regissör, skådespelare, manusförfattare och scenograf. 1991 regisserade hon sin första teaterpjäs på Dramaten. Åsa har även varit regiassistent åt Ingmar Bergman. Hon har bearbetat verklighetsbaserade böcker för scenen, som Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj, Theres av Steve Sem-Sandberg och Flickan och skulden av Katarina Wennstam. Hon har även regisserat bland annat julkalender för SVT samt operaföreställningar för såväl Norrlandsoperan som Folkoperan.

Utgivningsdag: 2024-01-02

När en man faller av Klara Krantz

En natt i februari 1986 avlossas skottet som ger svallvågor över hela världen och för alltid förändrar historien om Sverige. I en säng ligger ett spädbarn – Klara - vars liv också är förändrat efter den natten. Ungefär 35 år senare läggs mordundersökningen ner, och Klara söker efter sin farfar. Journalisten Lars Krantz vigde sitt liv åt mordet, men fördes med tiden allt djupare in i konspirationsteorier. Samtidigt står Klara inför att själv bli förälder, och med det väcks frågorna. Hur präglas vi av det vi kommer ur? Kan man lita på den som är ens närmaste? Och kan man lita på sig själv?

I den djärva lyriska romanen När en man faller undersöker Klara Krantz hur en historisk händelse kan ge ekon i en familj i flera led. En storslagen berättelse om vårt nationaltrauma, silat genom ett personligt prisma.

Foto: Jessica Segerberg

Klara Krantz, bosatt i Järna, är skrivpedagog och trädgårdsmästare. Hon debuterade år 2013 med ungdomsromanen Ge mig arsenik. År 2017 utkom Under odjurspälsen och 2021 kapitelboken För att vi hör ihop. När en man faller är Klara Krantz första bok för vuxna.

Utgivningsdag: 2024-02-07

Mediakontakt: Marie Birde, marie.birde@kultpr.se

Allt vi inte pratar om, utökad nyutgåva av Ida Östensson & Thor Rutgersson

Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om innehåller intervjuer på teman som kärlek, skörhet, flyktvägar, ego och sex med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh. Första utgåvan kom 2018, och frågan är vad som hänt på 5 år. I denna nyutgåva svarar Philip Botström och Harry Skärlund, som båda var med 2018, på den frågan i samtal med Thor Rutgersson. Boken innehåller också nytt förord av Thor Rutgersson och Ida Östensson.

Foto: Foto: Magnus Liam Karlsson

Thor Rutgersson är författare och skriver både skönlitterärt och facklitteratur. Han har bland annat skrivit romanerna Mitt tillfälliga liv och Inställt p g a PANIK. Thor har också producerat och programlett poddradio och leder intervjuerna i “Allt vi inte pratar om".

Foto: Anna Hugosson

Ida Östensson är jämlikhetsexpert, opinionsbildare, författare och föreläsare. Idag är hon verksam som ordförande för jämlikhetsstiftelsen Make Equal och generalsekreterare för barnrättsorganisationen ChildX.

Tillsammans har de också skrivit Allt vi inte ser: så påverkas du av det osynliga arbetet – hemma och på jobbet.

Utgivningsdag: 2023-11-15

Mediakontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se