Romanus & Selling, 2023-08-24

Foto: Magnus Bergström

Ulrika Kärnborg porträtterar stjärnförfattaren Marika Stiernstedt i romanen Kött och ande

Författaren och dramatikern Ulrika Kärnborg är bokaktuell med Kött och ande – en äktenskapsroman om dåtidens litterära fixstjärna, romanförfattaren Marika Stiernstedt. Hon var en av Sveriges mest lästa och omdebatterade romanförfattare, inte minst för att hon skrev chockerande om feminism och kvinnlig sexualitet, även homosexualitet. Hon var dessutom en av Sveriges första kvinnliga krigskorrespondenter.

Marika Stiernstedt var verksam i början på 1900-talet och var en dåtidens superkändis. Hon var gift och hade ett skandalomsusat äktenskap med den lika kända, men inte lika framgångsrika författaren Ludvig ”Lubbe” Nordström. Hon hade också en kärleksaffär med konstnären och författaren Albert Engström.

Marika Stiernstedt gjorde en stor insats för jämställdheten och var aktiv i rösträttsrörelsen. Hon var en av de första som såg förtrycket i Sovjetunionen under Stalin och arbetade aktivt inom fredsrörelsen. Men framför allt skrev hon om kärlek på ett sätt som känns modernt. Hon gav ut en rad böcker om sig själv, och var en av pionjärerna inom det som vi idag kallar autofiktion.

Ulrika Kärnborg har fascinerats av det liv som Marika Stiernstedt levde.

– Hon levde ett otroligt spännande liv, med ett ständigt resande och deltagande i världspolitiken. Men i romanen har jag valt att koncentrera mig på det såriga äktenskapet med alkoholisten Ludvig Nordström - det är en hel roman i sig, säger Ulrika Kärnborg.

Kött och ande

I romanen Kött och ande spinner Ulrika Kärnborg en fantasi kring Marika Stiernstedts sista år i livet. Dåtidens stjärnförfattare blickar tillbaka på sin långa och framgångsrika karriär och på den komplicerade relationen till den begåvade men självdestruktive Lubbe Nordström. Deras kärlekshistoria var från början en konstnärspakt, men blev alltmer lik ett fängelse som Marika inte hade modet att bryta sig ut från. Känslorna komplicerades av att hon samtidigt var engagerad i kvinnosaken och mellankrigstidens idéer om Den nya kvinnan.

Ulrika Kärnborg tecknar ett brännande porträtt av kvinnan och konstnären Marika Stiernstedt. Kött och ande handlar om våra livslögner, maktkamper och det biografiska skrivandets villkor. Vem får säga vad - om vem?

Kött och ande har utgivningsdag den 11 oktober och recensionsdag den 1 november. Bokomslag och författarbilder finns att ladda ner här.

Om Ulrika Kärnborg

Ulrika Kärnborg är född 1969 och bosatt i Stockholm där hon är verksam som författare och journalist. Hon har varit anställd på DN och Expressen. Efter debuten med Myrrha (2008) har hon skrivit en rad uppmärksammade romaner och fackböcker. Senast utkom romanen Lejonburen (2021) om drottning Kristina på förlaget Natur & Kultur. Hon har även skrivit flera barn- och ungdomsböcker. Ulrika Kärnborg är också verksam som dramatiker och debuterade år 2012 med Natascha Kampusch på Kulturhuset Stadsteatern. För Sveriges Radio Drama har hon bland annat skrivit dramaserien Maria Vílas död som nominerades till Prix Italia.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:
Magdalena Höglund, Presskontakt, Romanus & Selling, tel: 0733 338840 eller e-post: magdalena@highlandpr.se