Romanus & Selling, 2024-03-27

Foto: Linda Broström

Två sammanflätade kvinnoöden, storslagen skog och svindlande kärlek i Ulrika Lagerlöfs historiska roman Hjortronmyren

Författaren Ulrika Lagerlöf är aktuell med den nya bokserien Timmerfolk. Den inleds med Hjortronmyren som handlar om Siv som vid 17 års ålder tvingas jobba som kocka i en skogshuggarkoja i Västerbotten på 1930-talet. Parallellt utspelar sig en nutidshistoria där Eva, anställd på ett skogsbolag, skickas till den fiktiva orten Djupsele i Västerbotten för att lösa en konflikt om företagets avverkningar.

Sedan urminnes tider har den svenska skogen varit en nationell angelägenhet som människor bott i, arbetat med och levt av. Skogen i norra Sverige fylldes med flera hundra tusen skogsarbetare som under hela vintern bodde borta från sina familjer i trånga skogskojor under ganska miserabla förhållanden. En utredning resulterade i att staten ville underlätta för yrkesgruppen och det beslutades att anlita kockor för att ta hand om hushållet i skogshuggarkojorna. Kockorna var ofta unga kvinnor i tonåren, vilka blev en förutsättning för att skogshuggarna skulle kunna utföra sina jobb.

Ulrika Lagerlöf:

Foto: Linda Broström

– När jag fick veta att min mormor Greta hade jobbat i skogen som kocka när hon var ung, växte historien om huvudpersonen Siv fram i mitt huvud. Skogsbranschen har alltid varit mansdominerad, och det är en ganska okänd historia att även tusentals kvinnor arbetade inom skogsbruket. Det är lätt att tänka att livet som kocka var en väldigt utsatt roll, men intervjuer som gjorts tyder på att de unga kvinnorna ofta fick en stor boost i självförtroendet av arbetet. De blev livsviktiga för skogshuggarna. Plötsligt fick de i sig näringsrik mat och kojan var varm när de kom hem, och det medförde en stor respekt. Kockorna blev som kojornas chefer med ett stort ansvar.

– Under mina tio år inom skogsbranschen har jag känt stark frustration över konflikterna om skogen. Skogen ska räcka till så mycket och många, och resurserna är ju inte oändliga. Många olika intressen ska samsas, och i boken skildras exempelvis den skogssamiska renskötseln som ju är helt beroende av skogen för att fungera.

Hjortronmyren är den första delen i serien Timmerfolk, en romansvit där kvinnorna står i centrum i berättelsen om den storslagna svenska skogen och de konflikter som omger den.

Hjortronmyren har utgivningsdag den 22 maj. Ljudboken kommer samma datum och läses in av skådespelerskan Katarina Ewerlöf. Bokomslag och pressbilder finns att ladda ner här

Ulrika Lagerlöf jobbar med kommunikation inom skogsbranschen. Hon bor i Uppsala och debuterade 2021 med Stanna hos mig. Hjortronmyren är inspirerad av Ulrika Lagerlöfs egen släkthistoria. Hennes mamma är uppvuxen i Bastuträsk i Västerbotten, och i början av 1940-talet arbetade hennes mormor som kocka i en skogshuggarkoja. Bokserien Timmerfolk har sålts till Tyskland och Norge och ett stort antal andra länder har visat ett intresse.

För bokning av intervjuer, bilder eller mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, presskontakt, 0733 338840 och magdalena@highlandpr.se

För recensionsexemplar, vänligen kontakta press@bonnierforlagen.se