Romanus & Selling, 2023-05-02

Foto: Henrik Mårtensson Almegård

Straff av Ann-Helén Laestadius kan bli Årets bok 2023

2021 tilldelades Ann-Helén Laestadius roman Stöld utmärkelsen Årets bok 2021. Nu har Bonniers Bokklubbar utsett de tolv titlar svenska folket kan rösta fram till Årets Bok 2023. Nu nomineras Ann-Helén Laestadius på nytt, denna gång för den andra romanen Straff.

Motiveringen:

Upprörande ögonöppnare som skär i hjärtat!

På 50-talet skickas fem samiska barn till en nomadskola, där husmor tyranniserar dem med hot och våld. De väljer olika vägar för att överleva och glömma barndomens trauma, men trettio år senare är deras plågoande tillbaka … Starkt, gripande och oförglömligt om en skamfläck i den svenska historien!

Ann-Helén Laestadius:

”Jag är hedrad och rörd över att Straff har nominerats till Årets bok. Att lyckas bli nominerad en andra gång är mer än jag någonsin vågat hoppas på. Ollu giitu! Tack så mycket!”

Om Årets bok

Årets Bok delas ut av Bonniers Bokklubbar och är folkets litteraturpris. Årets Bok är det enda svenska litteraturpriset där pristagaren utses av läsarna. Bonniers Bokklubbars fem litteraturredaktörer har läst flera hundra skönlitterära böcker under året och valt ut de tolv titlar som de anser kunna förtjäna epitetet Årets Bok 2023.

Rösta här

Röstningsperioden pågår from 2 maj till 3 september 2023. Du kan rösta på din favoritbok en gång om dagen.

Rösta på Straff.

Foto: Carl-Johan Utsi

Om författaren

Augustprisbelönade Ann-Helén Laestadius, född 1971, är författare och journalist. Hon är uppvuxen i Kiruna och har sina samiska och tornedalska rötter i Nedre Soppero. Sedan 2001 är hon bosatt i Solna. Hennes första roman för vuxna, Stöld, blev en stor framgång och har tilldelats flera utmärkelser, bland annat Årets bok. Rättigheterna är sålda till 22 länder och boken kommer att filmatiseras av Netflix.

Om boken

Det är 1950-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå i nomadskola. Tryggheten byts ut mot en skrämmande tillvaro där samiskan är förbjuden, jojken syndig och husmor straffar dem med riset. Föräldrarna vågar inte protestera och de fina herrarna lyssnar ändå inte.

Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att överleva, eller åtminstone försöka förtränga. Men så en dag är husmor tillbaka. Går där på gatan som om ingenting hänt. Och det blir uppenbart att ingen har glömt.

Straff är en isande vacker och obönhörlig skildring av ett samiskt trauma som gått i arv i generationer