Romanus & Selling, 2021-04-27

Foto: Henrik Mårtensson Almegård, montage

Stöld av Ann-Helén Laestadius nomineras till Årets Bok 2021

Nu har Bonniers Bokklubbar nominerat de 12 nominerade titlarna och bjuder samtidigt in alla i hela landet till att rösta fram en vinnare. Stöld av Ann-Heléne Laestadius är en av de nominerade titlarna. Läs mer om samtliga titlar här.

Nomineringen lyder:

"Omskakande och tankeväckande från första till sista sidan! Nioåriga Elsa bevittnar när en man dödar hennes renkalv. Hon hotas till livet och händelsen påverkar henne för alltid. En stark läsupplevelse om vildmarkens skönhet och människors utsatthet. En upplysande skildring av en del av Sverige där bybor, grannar och släkter ställs mot varandra i generationer."

Röstningsperioden börjar idag, 27 april, och pågår fram till 12 september 2021. Det går att rösta på sin favorit en gång om dagen på www.aretsbok.se. Rösta på Stöld här!

Om priset

Årets Bok delas ut av Bonniers Bokklubbar för att uppmärksamma vad läsarna tycker, vilket gör det till folkets litteraturpris. Bonniers Bokklubbars fem litteraturredaktörer läser under året hundratals skönlitterära böcker för att utse de 12 nomineringarna utifrån flera kriterier. Boken ska innehålla en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Dessutom ska den tilltala en bred läsekrets samt ha hög språklig kvalitet.

Om boken

En januaridag när solen nyss återvänt norr om polcirkeln skidar nioåriga Elsa ensam till rengärdet och hittar sin kalv Nástegallu död. En man som hon känner igen håller i en blodig kniv och renkalvens öra. Elsa skräms till tystnad, smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Hon får tag i örat men bevarar hemligheten som kommer att påverka henne långt senare i livet.

Stöld är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Augustprisbelönade Ann-Helén Laestadius roman Stöld bygger på verkliga händelser och är en svidande skildring av en bortglömd del av Sverige.

Sagt om boken

Foto: Elisabeth Ohlson

”En spänningsroman är det inte, men det är nåt som kryper genom hela boken … Jag lär mig otroligt mycket".  Titti Schultz, Go'kväll

”En lättläst och samtidigt djup, vacker och spännande berättelse om en landsdel som många av oss inte vet så mycket om. Den är värd en stor skara läsare.” BTJ, 5

"En av årets stora romaner, om våld, identitet och kampen för rättvisa. En otroligt rik berättelse. Brutal och lågintensiv, vibrerande av ilska. Slutet är andlöst spännande." Författaren Christoffer Carlsson boktipsar i Skånska Dagbladet

”Ann-Helén Laestadius skriver återhållet, bitvis närmast journalistiskt sakligt, men texten har driv och vibrerar av sorg och ilska.” Yukiko Duke,Svenska Dagbladet