Romanus & Selling, 2021-04-12

Foto: Stefan Tell, Sofia Eckerblad, Caroline Andersson Renaud

Sommarens böcker 2021 på Romanus & Selling

En skönlitterär debut med hög aktualitet i backlashen av #metoo, av Anna Kölén. En relationsroman om skaviga familjeförhållanden, otrohet och en längtan efter att börja om av Marit Danielsson. Och ett nytt, rafflande fall för Kalmarpolisen när en ettårig pojke och hans pappa försvinner i sommarparadiset på Öland, av deckarförfattaren Johanna Mo.

Det här är sommarens böcker från Romanus & Selling.

Ingen kommer att tro dig av Anna Kölén

Utgivningsdag: 2021-05-03

Daphne jobbar som bartender, pluggar litteraturvetenskap och har lovat att aldrig mer dejta. Då möter hon Leo. I honom finner hon både den stora kärleken och en inträdesbiljett till den litterära världen. De gifter sig snabbt och Daphne tror att livet äntligen fallit på plats, när allting ännu en gång brister. Från barndomens småstad bär hon med sig känslan av att inte höra till, av att inte bli trodd. Men när metoo blir ett faktum inser hon att hon en gång för alla måste våga möta det hon så gärna velat stänga dörren om.

Anna Kölén är uppvuxen i Arvika och bor nu i Stockholm. Hon arbetar som dramaturg på Dramaten. Hennes skönlitterära debutroman Ingen kommer att tro dig är en drabbande roman med spänningsinslag som landar mitt i samtiden, där kvinnor som anmäler sexualbrott fortfarande ifrågasätts och misstros, medan den anmälde får komma till tals i media oemotsagd.

Mediekontakt: Karin Wahlén, karin.wahlen@kultpr.se

Skuggliljan av Johanna Mo

Utgivningsdag: 2021-06-14

När Jenny kommer hem till Öland efter ett par dagar i Göteborg upptäcker hon att huset är tomt. Har maken Thomas och sonen Hugo, 14 månader, försvunnit frivilligt eller inte? Hanna Duncker vid Kalmarpolisen kastas in i en utredning som blottlägger många hemligheter. En vuxen dotter är inte det enda Thomas har dolt för sin fru. När Thomas påträffas död sluter hela ön upp för att hitta lilla Hugo innan det är för sent.

Hannas arbete försvåras av kampen med det förflutna. Vad hände egentligen för 16 år sedan, när hennes pappa dömdes för mord? Någon tar till allt grövre medel för att hon inte ska få reda på sanningen. Skuggliljan är andra delen i Ölandsbrotten, en deckarserie om att leva i skuggan av brott och att inte kunna klippa banden till sin hembygd.

Johanna Mo föddes i Kalmar, men bor sedan universitetstiden i Stockholm. Hon har fått Barometern-OT:s kulturpris Gyllene Fjädern och nominerats till Sveriges Radios Novellpris. I närmare tjugo år har hon arbetat som författare, redaktör, lektör, kritiker, och översättare. Hon har fått lysande recensioner för sin tidigare kriminalserie om Helena Mobacke, och 2020 kom första delen i Ölandsbrotten, Nattsångaren som hyllades i media och blev en stor framgång hos läsare och lyssnare.

Mediekontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se

När underbart inte är nog av Marit Danielsson

Utgivningsdag: 2021-07-08

Jojo är 50+ och chefredaktör för ett kvinnomagasin, Danne är filmskapare i utförsbacke. Jojo älskar sin Danne, deras hus, liv och Italienplaner - och aldrig att hon skulle vara otrogen. Men nu ligger hon där med sin medarbetare, och ung är han också.Omgiven av medelålderns rekvisita – halvdyrt rödvin, glidmedel och obesvarade sms till de vuxna barnen – vet Jojo att hon fått allt hon kan begära. Men sen då? De kommande 30 åren? Mer dåligt sex med Danne? Mer tid att kantklippa gräset?

Jojo börjar ta risker och Danne avslöjar nya sidor – plötsligt är livet de byggt på väg att rämna. Marit Danielsson skriver med hög igenkänning om medelålderns katastrofläge: För tidigt att ge upp, men för sent att börja om. Eller?

Marit Danielsson har i många år arbetat som chefredaktör och inom TV, bland annat som ansvarig för Nyhetsmorgon på TV4 och som kanalchef. Efter separationen från sina barns pappa startade hon senare Skilsmässopodden med sin nya partner.När underbart inte är nog är Marit Danielssons tredje roman efter Kärleksfallet (2018) och Familjesplitter (2019).

Mediekontakt:

Johanna Strand, johanna.strand@kultpr.se