Romanus & Selling, 2021-05-18

Foto: Sofia Eckerblad

Skuggliljan – andra delen i kritikerhyllade deckarserien Ölandsbrotten

Sommarens deckare Skuggliljan tar oss till Ölands karga vackra landskap, en plats där Johanna Mo är väl förankrad efter uppväxten i Kalmar och sommarloven hos farföräldrarna på ön.

I Skuggliljan möter vi den hemvändande polisen Hanna Duncker som lämnat Stockholm för att återvända till Öland där hon växte upp. Hon blir indragen i ett gåtfullt fall med en försvunnen man och hans ettåriga son. I utredningen blottläggs hemligheter, och det visar sig att en vuxen dotter inte är det enda Thomas har dolt för sin fru. När Thomas hittas mördad blir Hannas och Kalmarpolisens arbete snabbt en kamp mot tiden om att hitta lilla Hugo vid liv. Hanna är en skicklig utredare som lever i skuggan av ett fruktansvärt mord hennes pappa dömts för, och som under alla år definierat henne som människa och polis. Hanna Duncker är en överlevare som vi lärde känna i första delen Nattsångaren som kom 2020.

Att leva nära någon som begått ett mord är en erfarenhet Johanna Mo delar med huvudkaraktären Hanna i Skuggliljan. När Johanna var 15 år var hennes storasyster tillsammans med en av killarna som var med och begick det omtalade ”Taximordet” på tvåbarnsmamman Dusanka Petrén – en händelse som väckte stor uppmärksamhet i hela landet, bl a då gärningsmännen var tre unga killar från Kalmar, tidigare ostraffade och som inte hade någon koppling till kvinnan de mördat. De hade fått betalt av Dusankas exman för att mörda henne.

Johanna har genom åren burit med sig den här händelsen som påverkade henne starkt under tonåren, särskilt som hennes syster fortsatte vara tillsammans med den dömde pojkvännen under fängelsestraffet och Johannas familj fortsatte umgås med hans familj. I Skuggliljan har hon låtit tankar och känslor göra avtryck i berättelsen. Hon vill utforska vad det gör med en människa att leva med en skuld som inte är ens egen. Och vad som gör en människa kapabel att döda.

Skuggliljan utkommer den 14 juni och är andra delen i Johanna Mos kriminalserie Ölandsbrotten. Del tre i serien släpps 2022. Nattsångaren som är den första delen i serien har redan sålt över 60 000 exemplar i Sverige.

Ölandsbrotten är såld i flerboksavtal till totalt 17 länder och flera utländska marknader planerar stora lanseringar under 2021 och 2022, bland annat Norge, Danmark, Tyskland, USA, Nederländerna, Italien och Finland.

Sagt om Nattsångaren:

”Johanna Mo inleder här en ny serie som lovar gott”. Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"Hon lyckas fånga alla starka känslor som ett mord rör upp på ett gripande och övertygande sätt"  Gunilla Wedding, Skånska dagbladet

”Den lovar gott, välskriven och välkomponerad, det är spännande…” Nerikes Allehanda

Presskontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se