Romanus & Selling, 2022-01-26

Rösta fram årets bästa ljudbok

Stöld av Ann-Helén Laestadius är nominerad till Storytel Awards årets bästa ljudbok i kategorin roman. De nominerade titlarna är framtagna av Storytel baserat på vilka titlar som har fått flest lyssningar och bäst lyssnarbetyg under perioden 1 jan 2021 – 31 dec 2021.

Det är möjligt att rösta på de nominerade titlarna perioden 26 januari – 9 februari. De tre titlar som får flest lyssnarröster går vidare till en jury som därefter utser en vinnare per kategori. Priset delas ut i slutet av mars och delas mellan inläsare och författare.

Rösta på Ann-Helén Laestadius och Stöld här

Om Stöld

Uppläsare Katharina Cohen

En januaridag när solen nyss återvänt norr om polcirkeln skidar nioåriga Elsa ensam till rengärdet och hittar sin kalv Nástegallu död. En man som hon känner igen håller i en blodig kniv och renkalvens öra. Elsa skräms till tystnad, smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Hon får tag i örat men bevarar hemligheten som kommer att påverka henne långt senare i livet.

Stöld är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Om Ann Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius, född 1971, har sina samiska och tornedalska rötter i Nedre Soppero men är uppvuxen i Kiruna. Hon är författare och journalist. 2007 vann Ann-Helén Laestadius en manustävling och debuterade med ungdomsboken Sms från Soppero. 2016 utgavs Tio över ett som tilldelades Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. 2017 vann Ann-Helén Laestadius även Norrlands litteraturpris och sommarpratade i Sveriges Radio P1.