Romanus & Selling, 2023-01-25

Foto: Caroline Andersson Renaud

Romanus & Selling tar över det feministiska priset Årets Selma

För sjätte året i rad delas priset Årets Selma ut till en person eller organisation som har gjort ett betydande avtryck i jämställdhetsdebatten. Nytt för i år är att priset delas ut av bokförlaget Romanus & Selling samt att en ny jury har tillsatts. Årets Selma 2023 delas ut i Stockholm på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Susanna Romanus och Åsa Selling, grundare av Romanus & Selling:

– Vi är väldigt glada över att kunna fortsätta dela ut detta feministiska pris, uppkallat efter Selma Lagerlöf. I samband med att vi tog över tillsatte vi en ny jury som består av personer med stor kunskap och erfarenhet inom sina respektive områden. Det finns många som gör skillnad i samhället och förtjänar att uppmärksammas med Årets Selma, ett pris som väl stämmer in med vår feministiska fackboksutgivning.

Jurymedlemmar för Årets Selma 2023:

  • Deqa Abukar, entreprenör och grundare av Bling – en rörelse för underrepresenterade entreprenörer. Hon är också initiativtagare till Womenisa, ett kvinnligt nätverk som har ett särskilt fokus på att stärka kvinnor i entreprenörskap och skapa samarbeten mellan kvinnor från olika delar av samhället.
  • Lotta Borg Skoglund är överläkare och grundare till SMART Psykiatri och docent i psykiatri vid Uppsala universitet. Hon har skrivit boken ADHD - från duktig flicka till utbränd kvinna och skapar nu Letterlife som är ett digitalt verktyg för jämlik psykisk hälsa utifrån hjärnforskning och hormoner.
  • Golnaz Hashemzadeh är civilekonom och författare. Hon är grundare av organisationen Inkludera, och har i 12 år arbetat med att stärka och skala upp organisationer som verkar mot olika former av utanförskap.
  • Susanna Romanus är förläggare och grundare av bokförlaget Romanus & Selling.
  • Åsa Selling är förläggare och grundare av bokförlaget Romanus & Selling.
  • Helena Westin har två karriärer, en som varumärkesbyggare och en som aktivist. Från att som aktivist ha varit med och tagit Priderörelsen till Sverige är hon idag styrelseproffs med uppdrag för SVT, Sveriges Kommunikationsbyråer, Identity Works och Insamlingsstiftelsen RFSL, till startupbolagen Fairlo, Briox och 2Heal.
  • Seher Yilmaz är organisationsutvecklare med ansvar för Sverigespegling på SVT. Hon har tidigare varit ordförande för Rättviseförmedlingen och skrivit boken Vad jag pratar om när jag pratar om rasism.

Årets Selma är ett feministiskt pris som delas ut av bokförlaget Romanus & Selling. Priset går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten och påverkat till en förändring och förbättring i samhället. Årets Selma delas ut på kvinnodagen den 8 mars och består av en prissumma på 10 000 kronor samt ett diplom. Priset Årets Selma grundades 2018 av SelmaStories och Bonnierförlagen och har sedan dess delats ut årligen. År 2023 tar bokförlaget Romanus & Selling över Årets Selma med en ny jury.

För mer information, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, Presskontakt, Romanus & Selling/Årets Selma 2023, 0733 338840, magdalena@highlandpr.se