Romanus & Selling, 2020-03-09

Foto: Privat

Romanus & Selling skriver avtal med Augustprisvinnaren Ann-Helén Laestadius

Augustprisbelönade Ann-Helén Laestadius har skrivit kontrakt med Romanus & Selling för sin första roman för vuxna, Bara en stöld. En spännande och gripande berättelse som utspelar sig mot fonden av den storslagna naturen i norra Sverige.

– Bara en stöld är en berättelse som krävt sin tid och jag har jobbat med manuset i flera år. Det är en sårig och svår samisk historia som måste berättas och flera gånger under skrivandet har verkligheten kommit ikapp. Inte minst nu. Jag har snuddat vid historien i krönikor, i tidigare ungdomsböcker och i mina föreläsningar. Och nu är det hög tid att gestalta den i skönlitterär form, säger Ann-Helén Laestadius.

– Vi är oerhört glada och stolta att vara det förlag som ger ut Ann-Helén Laestadius debut för vuxna läsare. Bara en stöld är djupt engagerande läsning, en insiktsfull skildring av hat och konflikter på små orter mellan människor som levt sida vid sida i generationer tillbaka. Det är skrämmande aktuellt och vidgar förståelsen för samernas sak, säger Susanna Romanus, förläggare.

Ann-Helén Laestadius är journalist och författare. 2007 debuterade hon med ungdomsboken Sms från Soppero då hon vann en manustävling med temat ”Att vara ung same i dag”. Den följdes upp av ytterligare tre böcker, Hej vacker, Ingen annan är som du och Hitta hem.

Tilldelades Augustpriset 2016

År 2016 utkom ungdomsromanen Tio över ett för vilken hon tilldelades Augustpriset det året i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. 2017 vann hon också Norrlands Litteraturpris för Tio över ett och var Sommarpratare i Sveriges Radios P1.

– Jag är väldigt glad och förväntansfull över att få ge ut min första roman för vuxna hos Romanus & Selling. Att få jobba med så välmeriterade förläggare på ett nystartat förlag är en dröm. Jag är övertygad om att jag har hittat rätt hem när jag nu tar ett nytt steg i mitt författarskap, säger Ann-Helén Laestadius.

Bara en stöld utges våren 2021.

Kontakt:

Susanna Romanus, förläggare Romanus & Selling, 070-681 2433