Romanus & Selling, 2020-05-04

Foto: Cebastian Vähi

Romanus & Selling ger ut Augustprisvinnaren Jessica Schiefauer

Den tvåfaldigt Augustprisbelönade Jessica Schiefauer har skrivit på sin första vuxenroman  Bärarna  i många år. I februari höll hon precis på att lägga sista handen vid den. När Coronapandemin utbröt kom verkligheten ifatt berättelsen och utgivningen påskyndades.

Bärarna  skildrar en värld där en smitta har härjat i många decennier, en smitta som tvingar män och kvinnor att leva åtskilda. Kvinnorna styr, och samhällets redan skrala resurser delas mellan vardagskostnader och botemedelsforskning. Men ordningen har börjat ifrågasättas, och när huvudpersonen Nikki blir gravid förändras hennes livsvillkor radikalt.

Jessica Schiefauer:

– Jag vill tro att rådande världsordning är en av flera möjliga, att det faktiskt är vi som bestämmer hur vi vill ha det. Men när resurserna tryter börjar vi prioritera: vi ställer liv mot liv, liv mot egendom. Kan vi komma ifrån det, eller är det en del av vår natur? För mig handlar den här romanen om vad människor gör mot varandra när vår existens hotas, och jag byggde berättelsen kring en fantasi om en global, obotlig sjukdom.

Nu kommer boken släppas när vi alla vet något om pandemins verklighet. Idag har vi personliga relationer till ord som "karantän", "smitta", "bärare" och "spridare" – för bara några månader sedan tillhörde de orden min fantasivokabulär. Det känns märkligt, och lite otäckt, måste jag erkänna. Men jag hoppas att Bärarna kan väcka funderingar kring hur vi lever och hur vi ser på varandra, och att den kommer att tolkas ur lika många infallsvinklar som den får läsare."

Susanna Romanus, förläggare:

– När jag första gången läste manuset till Bärarna  läste jag den som en dystopi. I rådande läge framstår den som alltmer verklig. Jessica Schiefauer har skrivit en originell samtidskommentar som ställer frågor om vår civilisation och vår natur, och som väcker djupt existentiella tankar. Vi är mycket stolta att ge ut den på Romanus & Selling.”

Bärarna ukommer i oktober 2020

Efter de båda Augustprisbelönade  ungdomsromanerna Pojkarna  och  När hundarna kommer ger nu Jessica Schiefauer ut sin första roman för vuxna.  Bärarna är en berättelse i samma anda som Atwoods  Tjänarinnans berättelse  och Boyes  Kallocain. Den är skrämmande aktuell, tankeväckande och gripande.