Romanus & Selling, 2021-03-16

Foto: Foto: Caroline Andersson

Romanus & Selling firar ett år

Susanna Romanus och Åsa Selling grundade Romanus & Selling med ambitionen att ha en utgivning som sticker ut och som erbjuder läsarna både nya och etablerade röster. Förlaget ger ut svensk skönlitteratur, både litterära verk och spänning/thrillers, samt fackböcker med feministisk inriktning. Nu har det gått ett år sedan förlaget gav ut sin första titel, Håll käften och var söt av Vita Andersen. Vi tog en lite pratstund med Susanna och Åsa för att få veta lite mer om året som gått.

Ett år, hur känns det? 

– Det känns fantastiskt. Framför allt är vi stolta över de starka böcker vi gav ut under vårt första år och de författare som valt att vara hos oss. Nu är vi i gång och har en utgivning som rullar och många författarskap att ge ut framöver. 

Vad har varit mest utmanande med att starta ett förlag? 

– Det var ju lite nervöst innan förlaget var igång och bara fanns som en idé. Man börjar med att planera verksamheten och skapa förväntningar. Det var en spännande tid, men oundvikligen en period med många drömmar men ännu inga kvitton. 

Hur påverkade Corona era planer? 

– Vi blev ju som alla andra nervösa när Corona var ett faktum. Starta ett nytt förlag samtidigt som världen drabbats av en pandemi...! Men lyckligtvis har ju bokbranschen till och med ökat under förra året och vi har mer än överträffat våra mål.  

– Däremot har det varit deppigt att inte kunna fira våra författare och deras böcker med fysiska möten. 

Vad har varit roligast? 

– Det har varit otroligt roligt alltsammans, och den välvilja vi mötts av såväl i huset bland kolleger som från omvärlden - författare, agenter och media – har överträffat det mesta. Det absolut roligaste är när en författare väljer att komma till oss. 

Vad har varit tyngst? 

– Det tyngsta har varit att våra författare inte har fått vara ute och möta sina läsare. Här ser vi med förväntan fram emot att en postpandemitillvaro med event, signeringar och möten en masse. 

Vad har ni för planer för 2021?

– Vi fördubblar vår utgivning och går från förra årets 8 titlar till 16. Och så hoppas vi såklart kunna bjuda in till en stor fest igen. Så fort pandemilagarna tillåter bjuder vi in till 1-årskalas.