Romanus & Selling, 2022-01-21

Foto: Caroline Andersson Renaud

Romanus & Selling: ”Det finns ingen motsättning mellan ljudboken och pappersboken”

I en debattartikel i Dagens Nyheter (22 jan 2022) ställer sig Susanna Romanus och Åsa Selling, förläggare och grundare av förlaget Romanus & Selling, frågande till kultursidornas diskussion kring ljudboken som bra eller dålig för litteraturen.

Romanus & Selling:

– Befria det utskällda ljudboksformatet och fokusera i stället på vad författare och förlag får betalt för en lyssnad bok.

Förläggarna menar att ljudboken är varken bättre eller sämre än pappersboken. Ljudboken är ett bokformat bland andra, ett sätt att ta till sig litteratur som passar många människor. Men den har blivit en symbol för bokens digitalisering och är enkel att ge sig på för dem som tycker att allt var bättre förr.

I stället för att diskutera formatet anser Susanna Romanus och Åsa Selling att strömningstjänsterna bör vara föremål för diskussionen. Det är positivt att strömningstjänsterna ger böcker ett längre liv och har inneburit att många människor fått upp ögonen för litteraturen. Dock får förlaget och författaren mindre betalt för en ljudbok som lyssnats på i en strömningstjänst än vad de får för en pappersbok. Trots att en ljudbok är minst lika dyr att producera.

Susanna Romanus och Åsa Selling:

– Frågan vad författare och förlag får betalt för en bok är en ödesfråga som står högst upp på agendan för oss. Låt oss ägna oss åt den i stället och befria den stackars utskällda ljudboken.

Läs hela artikeln i Dagens Nyheter