Romanus & Selling, 2024-03-07

Foto: Linda Broström

Priset Årets Selma 2024 går till organisationen sistjejer – ”hoppas priset ska ge hopp till tjejer som fortfarande bor på SiS-hem”

Det feministiska priset Årets Selma 2024 går till organisationen sistjejer. På bara ett år samlade de in 350 vittnesmål som vittnar om det grova våld och övergrepp som tjejer på Sveriges SiS-hem utsatts för i decennier. Efter regeringens besked att SiS ska reformeras från grunden, handlar sistjejers arbete framåt bland annat om att skapa upprättelse för alla drabbade som har traumatiserats och fått psykiska och fysiska men för livet.

Priset Årets Selma delas ut för sjunde året i rad i samband med internationella kvinnodagen, till en person eller organisation som har gjort avtryck i jämställdhetsdebatten och påverkat till en förändring och förbättring i samhället.

Foto: Linda Broström

Linn Skånberg, ordförande och grundare av sistjejer:

– Det här är vårt första pris och det är ett stort erkännande för oss. Vi som arbetar med organisationen sistjejer är överlevare och lider alla av svåra trauman och är inte vana att bli lyssnade på. För oss är det en upprättelse att vi blir tagna på allvar och jättestort att fler lyssnar.

Louise Neo, vice ordförande, sistjejer:

– Det var en enorm lättnad för mig när jag hittade sistjejer. Vi hoppas synligheten i samband med priset gör att fler drabbade och inte minst de som bor på hem nu får reda på att vi finns. Vi vill ge dem hopp. De ska inte ge upp, och vi jobbar för deras rättigheter.

Motivering Årets Selma 2024 lyder:

Sistjejer, en rörelse initierad av och för tjejer som har erfarenhet av SiS-institutioner, tilldelas Årets Selma 2024. På bara ett år har de samlat 350 vittnesmål, där de belyser verkligheten bakom murarna och startat en offentlig debatt om våld, övergrepp och kränkningar som flickor tvingas utstå på Statens institutionsstyrelses hem. Sistjejer kräver en systemreform för att förhindra ytterligare trauma bland barn i statens vård och söker rättvisa för dem som har farit illa. De jobbar opinionsbildande, informerande och stödjande. De är överlevare, och deras röster skapar förändring.

SiS är en myndighet som ansvarar för statlig barn- och ungdomsvård. SiS har kritiserats starkt på grund av bristande säkerhet, vanvård, grovt våld och sexuella övergrepp som har pågått på hemmen i decennier. Regeringen aviserade i februari 2024 att en utredning tillsätts för att reformera SiS från grunden. Arbetet leds av Åklagarmyndigheten som ska redovisa uppdraget den 25 april 2025.

Framöver kommer sistjejer att arbeta för att få bidra till regeringens reformarbete som drivs av Åklagarmyndigheten. Potentiellt genom Childhood och Barnrättsbyrån som arbetar aktivt med frågorna och som har gjort en granskning av den omfattande vanvård, det grova våld och sexuella övergrepp som har förekommit och fortfarande förkommer på institutionerna.

Styrelsen för sistjejer består av nio representanter som alla har varit boende på SiS-hem. Det arbete som organisationen kommer att fokusera på framledes är att driva opinion och med följande tre stora projekt:

Akuta åtgärder: sistjejer arbetar med en kravlista med akuta åtgärder för de som bor på SiS-hem idag. Bland annat att nakenvisitationer förbjuds och att en oberoende larmfunktion upprättas.

Upprättelse: sistjejer kräver en systemreform för att förhindra ytterligare trauma bland barn i statens vård, och söker dessutom rättvisa för dem som farit illa. Det rör sig om ekonomisk kompensation och att staten ber drabbade om ursäkt offentligt för att brottsliga aktiviteter har ägt rum mot barn och ungdomar i statens regi.

Stödfunktion: sistjejer planerar att sätta upp en stödfunktion för drabbade.

Jurygruppen för Årets Selma 2024 ser ut så här:

  • Deqa Abukar är entreprenör och grundare av Bling Startup. Hon är också initiativtagare till Womenisa. För sitt arbete har hon blivit uppmärksammad i Forbes 30 under 30 och utsetts till Årets Selma och är även vinnare av Svenska Stora Journalistpriset. Under 2022 grundade Deqa Abukar riskkapitalfonden BLING Capital med målet att överbrygga gapet i investeringsvärlden och hitta entreprenörer där ingen annan letar.
  • Susanna Romanus är förläggare och grundare av bokförlaget Romanus & Selling.
  • Åsa Selling är förläggare och grundare av bokförlaget Romanus & Selling.
  • Helena Westin har två karriärer, en som varumärkesbyggare och en som aktivist. Från att som aktivist ha varit med och tagit Priderörelsen till Sverige är hon idag styrelseproffs med uppdrag för SVT, Reklamombudsmannen, Identity Works, AIX Arkitekter, Fairlo, Briox och Insamlingsstiftelsen RFSL.
  • Seher Yilmaz är specialist inom jämlikhet och inkludering på Samhall. Hon har tidigare ansvarat för inkludering på SVT och varit ordförande för Rättviseförmedlingen. Hon har skrivit boken Vad jag pratar om när jag pratar om rasism, och kommer i juli ut med läromedlet Om rasism.
  • Ida Östensson är grundare till en rad organisationer och initiativ. Jämlikhetsstiftelsen Make Equal, samtyckesrörelsen FATTA, skateboardorganisationen No Limit Skate och samtalsrörelsen #killmiddag för att nämna några. Ida Östensson har vunnit många priser för sitt arbete så som första plats på Näringslivets Superkommunikatör, Årets folkbildare och Årets Bris-pristagare. Hon arbetar idag som generalsekreterare för barnrättsorganisationen ChildX och är ordförande för Make Equal.

Om Årets Selma

Årets Selma är ett feministiskt pris som delas ut av bokförlaget Romanus & Selling. Priset går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten och påverkat till en förändring och förbättring i samhället. Årets Selma delas ut i samband med internationella kvinnodagen och består av en prissumma

på 10 000 kronor samt ett diplom. Priset Årets Selma grundades 2018 av SelmaStories och Bonnierförlagen och har sedan dess delats ut årligen. År 2023 tog bokförlaget Romanus & Selling över Årets Selma. Läs mer om årets jury här.

För intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Magdalena Höglund, presskontakt, 0733 338840 eller magdalena@highlandpr.se