Romanus & Selling, 2022-11-22

Foto: Carl-Johan Utsi

Prisbelönta Ann-Helén Laestadius aktuell med ny roman om nomadskolan

Efter den stora succén med Stöld är Ann-Helén Laestadius tillbaka med den andra och fristående boken Straff. En gripande och stark roman om hur samiska barn skildes från sina familjer och tvingades gå på nomadskolor där samiskan var förbjuden och de fick lära sig att deras kultur var något att skämmas över. En fasansfull tid som har satt djupa spår med trauman som gått i arv i flera generationer.

Ann-Helén Laestadius:

– Nomadskolan är ett av svenska statens största svek mot samerna. En skamfläck i vårt lands historia som lett till språkförlust, skam och brutna familjeband. Min mamma gick i nomadskolan, jag har inte gjort det men jag brukar säga att på ett sätt har jag det. Nomadskolan fick konsekvenser och för min del har det lett till att jag inte kan prata samiska. Straff bygger på verkliga upplevelser av att som barn vara utsatt för en psykisk och fysisk misshandel och inte minst handlar boken om tystnaderna som uppstod efteråt.

Om Straff

Det är 50-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå på nomadskolan. Tryggheten byts ut mot en fasansfull tillvaro där samiskan är förbjuden och husmor slår och bryter ner dem psykiskt. Föräldrarna vågar inte protestera och myndigheterna lyssnar ändå inte. Traumat kommer att sätta spår i allas liv. Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att överleva eller åtminstone försöka glömma. Och så en dag är husmor tillbaka. Går där på gatan som om ingenting hänt.

Straff utkommer 1 februari. Ljudboken är inläst av Katharina Cohen.

Stöld (2021), Ann-Helén Laestadius elfte bok och första roman för vuxna blev en stor framgång. Den har älskats av tiotusentals läsare, tilldelats flera utmärkelser, bland annat Årets Bok 2021. Rättigheterna till boken har sålts till 22 länder och filmrättigheterna har sålts till Netflix som kommer att lansera filmen 2024. 2007 debuterade hon med ungdomsboken Sms från Soppero när hon vann en manustävling. 2016 kom ungdomsromanen Tio över ett, som tilldelades Augustpriset i kategorin bästa barn- och ungdomsbok. 2017 vann hon även Norrlands litteraturpris och var sommarpratare i Sveriges Radios P1.

Ann-Helén Laestadius, född 1971, är författare och journalist. Hon är uppvuxen i Kiruna och har sina samiska och tornedalska rötter i Nedre Soppero. Sedan 2001 är hon bosatt i Solna.