Romanus & Selling, 2021-08-10

Pernilla Ericson och Clara Clementine Eliasson medverkar i Pocketpodden

Nu finns 300 grader och Mot San Francisco i pocketutgåva. I samband med utgivningen medverkade Pernilla Ericson och Clara Clementine Eliasson i Pocketpodden för att berätta om sina böcker.

Är Pernilla Ericsons 300 grader en klimatthriller?

Ja, det kan ju diskuteras eftersom världen kanske inte har slagit fast exakt vad det betyder. Men precis som brott är klimatkatastrofer orsakade av människor och komplicerar varandra, konstaterar av Pernilla Ericson. I 300 grader skildrar hon en snar stekhet sommar där storbränder härjar i hela landet och såväl brandkår som polis har svårt att räcka till. Särskilt om det finns någon som mördar i skydd av lågorna….Detta blir det livsfarliga uppdraget för polisen Lilly Hed, som egentligen kommit till Nynäshamn för att slicka sina sår.

Clara Clementine Eliasson: "Får Lana del Rey får väl jag?!"

Det finns de som tycker det är konstigt att Claras debutroman Mot San Francisco skildrar 1. Kalifornien 2. En verklig skolskjutning på 70-talet och 3. En medelålders hemmafru. Men de har inte alls fattat hur Clara Clementine Eliasson såväl skriver som lever sitt liv. Lyssna på veckans avsnitt så behöver du inte vara en av dem. (Att växter och grenverk brer ut sig över sidorna förvånar dock ingen. Clara är trots allt botaniker.)

Om böckerna

300 grader

Året är 2023 och en ny brutal värmebölja plågar världen med torka och bränder. I Australien har Sydneys förorter utplånats och det brinner på över femtio platser bara i Sverige.

Utredare Lilly Hed vid Nynäshamspolisen har nyligen lämnat en spikrak chefskarriär i Stockholm för att söka lugnet i idylliska Nynäshamn. Det ska bli hennes räddning från en destruktiv och mörk livssituation. Men även här börjar det brinna och brandkårens resurser är svårt ansträngda. Vad som först framstår som olycksbränder visar sig dölja något betydligt värre. Jakten på sanningen sätter Lillys eget liv på spel.

300 grader är en kriminalroman som utspelar sig en het sommar – när varje gnista blir ett dödligt hot.

Sagt om boken

”Det blir förstås både otäckt och spännande, med åtskilliga tempohöjningar när elden tar fart och sprider sig. Men det blir också underligt nog ganska mysigt, med en tilltufsad ung polis som försiktigt börjar känna sig hemma i en ny miljö.”  Lotta Ohlsson, Dagens nyheter

“Boken golvade mig.” Daniel Breitholtz, Podden Kompaniet

”Hon fick mig på villovägar, jag trodde något och hade helt fel, och det är ju det bästa!” Titti Schultz, Gokväll

Mot San Francisco

1978 bor Julie i en instängd förort till San Diego. En natt knackar B på hennes fönster. Hon tar med sig akacieträdens dofter, rusiga cykelturer och kyssar som smakar whisky och kanel. Men också döda fåglar, vapen och män med hårda händer. När B fyrtio år senare rymmer från sin anstalt kommer Julies minnen tillbaka: sommaren då B tog henne med på en road trip mot en berusande och dunkel avgrund. Kommer B att hitta Julie den här gången?

Clara Clementine Eliassons debutroman Mot San Francisco är en kristallklar och poetisk kärleksroman, löst baserad på Brenda Ann Spencer och den ökända skolskjutningen i San Diego 1979.

Sagt om boken

”Den griper tag, jag ville inte lägga bort den … den är jättemycket och fantastisk!” - Gokväll

"Hon som hette Elisabeth Sumner, men av mig kallades B, hade ljusrött hår och var expert på att göra meningar av ingenting. Finna mening i allting. Hon gjorde mitt liv till ett äventyr när jag trodde att ingenting någonsin skulle hända.
Jag måste berätta om henne och allt vi var med om, eftersom hon i alla andra historier bara har varit den som utförde den där skolskjutningen i San Diego."