Romanus & Selling, 2020-10-05

Foto: Ola Kjelbye

Pandemieffekt i litteraturen – nu kommer Bärarna

Den tvåfaldigt Augustprisbelönade Jessica Schiefauer kommer nu med sin första vuxenroman: Bärarna. En bok som känns skrämmande aktuell under pågående coronapandemi.

Jessica Schiefauer:

– När jag för flera år sedan började skriva denna bok ville jag bygga upp en fantasi om ett framtida samhälle, där premissen är en smitta som hindrar att män och kvinnor träffas. Jag ville skriva en framtidskommentar, men nu när boken släpps blir den snarare en samtidskommentar, säger Jessica Schiefauer. Bärarna skildrar en värld där en smitta har härjat i många decennier, en smitta som tvingar män och kvinnor att leva åtskilda. Kvinnorna styr, och samhällets redan skrala resurser delas systerligt, eller används i jakten på ett botemedel.  Men ordningen har börjat ifrågasättas, och när huvudpersonen Nikki blir gravid förändras hennes livsvillkor radikalt.

Jessica Schiefauer:

För mig handlar boken inte främst om smittan, utan om hur vi hanterar vår rädsla för allt som är okänt. Det känns som att framtidsfrågan surrar allt starkare. Hur ska vi leva? Vad är viktigt? Vad har ställts på sin spets med den här pandemin, vad lär vi oss? De frågorna är själva tankegodset i Bärarna, och jag hoppas att min bok kan bidra lite grann till det pågående samtalet om framtiden.

Bärarna utkommer 14 oktober.

Om Bärarna

Bärarna skildrar en värld där en smitta har härjat i generationer. En smitta som har delat samhället mellan kvinnor och män – bärare och spridare. Nikki och Simone lever ett okomplicerat liv tillsammans. Så en dag blir Simone besatt av tanken på att få bära ett barn. Hennes envishet leder dem båda in på en svår och farlig väg. Mer står på spel än Nikki hade kunnat ana, och hon blir varse saker – om Simone, sig själv och samhället de lever i – som vänder hela världen upp och ner. 

Tvåfaldigt Augustprisade Jessica Schiefauer har skrivit en tät och skimrande roman om kärlek, föräldraskap och livsvillkor i ett samhälle både likt och olikt vårt eget. Bärarna är hisnande läsning. 

Om Jessica Schiefauer

Jessica Schiefauer, född 1978 och uppvuxen i Kungälv, är numera bosatt i Göteborg. Hon debuterade 2009 med Om du var jag. Hennes nästa bok, Pojkarna (2011), tilldelades Augustpriset för bästa barn-och ungdomsbok, nominerades till Nordiska Rådets Pris och blev film i regi av Alexandra-Therese Keining. Den har även dramatiserats för teater flera gånger. När hundarna kommer (2015) tilldelades Augustpriset för årets bästa barn-och ungdomsbok, liksom Spårhunden för årets bästa barn-och ungdomsdeckare. Bärarna är Jessica Schiefauers första roman för vuxna läsare. 

För intervjuförfrågningar och recensionsexemplar kontakta:

Marie Björk, Mediekontakt/Projektledare •  +46 76 542 79 70 • marie.bjork@bonnierforlagen.se