Romanus & Selling, 2020-05-28

Foto: Sofia Eckerblad

Ölandsbrotten – ett nytt spår i Johanna Mos författarskap

Johanna Mo har etablerat sig som en deckarförfattare av rang och vi är så glada över att Romanus & Selling är förlagshemmet för hennes nya deckarsatsning. Nattsångaren har redan innan den kommit ut fått stor uppmärksamhet och rättigheter är sålda till Danmark, Island, Kroatien, Nederländerna, Norge och Tyskland. Fortsättning följer ...

Johanna Mo har i sina tidigare deckare om Helena Mobacke bevisat att hon skickligt behärskar en invecklad intrig, men samtidigt inte för ett ögonblick glömmer sina karaktärers själsliv och utveckling. Hur  människor påverkas av ett brott är något som Johanna själv upplevt då hennes systers pojkvän begick ett brott som fick stor uppmärksamhet, det sk taximordet. En mörk händelse som familjen fortfarande har svårt att tala om.

Med sommarparadiset Öland som brottsplats

Med Nattsångaren återkommer hon med samma vinnande spänningsrecept, men här möter vi en helt ny miljö, Öland, och den karga naturen och stämningen där. Johanna Mo bjuder på rafflande intrig och en stor dos mänskliga relationer, i en småstad där alla känner alla.

När polisen Hanna Dunckers pappa dör tvingas hon efter 15 år i Stockholm att återvända till barndomens Öland. Trots allt som hände där. Trots alla blickar och rykten är det i den lilla stugan vid havet hon hör hemma. 15-årige Joel hittas död och illa misshandlad vid Möckelmossens rastplats och Hanna dras in i en utredning som berör hennes äldsta vän. Vännen hon övergav många år tidigare.

Nattsångaren är första boken i en deckarserie om att leva i skuggan av brott, att inte kunna klippa banden med det förflutna och sin hembygd. Den skickliga polisutredaren Hanna Duncker kommer vi att vilja följa i många böcker.

Åttonde boken

Johanna Mo föddes 1976 i Kalmar, men bor i Stockholm. Hon har fått Barometern-OT:s kulturpris Gyllene Fjädern och nominerats till Sveriges Radios Novellpris. I närmare tjugo år har hon arbetat som författare, redaktör, lektör, kritiker, och översättare. Nattsångaren är Johanna Mos åttonde bok och den första i serien Ölandsbrotten.

"Spänning har också de ämnen jag vill skriva om som skuld och sorg"

Debuterade i annan genre

Johanna debuterade 2007 och efter ett par böcker bestämde hon sig för att byta genre. Därefter blev det fyra böcker om Helena Mobacke samt en fristående roman, – alla i Stockholms-miljö. Att det blev spänning är ingen slump. Johanna började själv läsa spänning tidigt och ville bli författare redan i 10-års åldern. Hon på biblioteket och i traven fanns böcker av författare som Agatha Christie och Stephen King.

Röster om Johanna Mos framgångsrika deckarserie om Helena Mobacke:

”En bra berättelse med flera bottnar, snabbläst och spännande.” Dagens Nyheter om Allting trasig ska bli helt

”Historien är mäktig, mättad och tankeväckande. Dessutom utan genrens vanliga klichépoliser och forcerade cliffhangers på varannan sida. 45-åriga kriminalkommissarien Helena Mobacke är en oerhört mänsklig ickehjältinna.” Tara (betyg 4 av 5) om Vänd om och var stilla

"Johanna Mo undviker trist polisrutin och bäddar snyggt för fortsättningen … Johanna Mo skriver väl och har god hand med människor … skildringen av Mobackes självtvivel och rädsla för ett nytt sammanbrott är lugn, saklig och skicklig – och mycket läsvärd." Sydsvenskan om Döden tänkte jag mig så