Romanus & Selling, 2022-05-17

Foto: Linda Broström

Nya spänningsromanen Svarta segel sätter sjöräddare i fokus

Författaren Rebecka Edgren Aldén har under flera år varit engagerad i deckarfestivalen Crimetime. Nu släpps Svarta segel, första boken i den nya spänningsserien Sjöräddarna, som utspelar sig i Stockholms skärgård och speglar sjöräddarnas tuffa, men viktiga insats som vardagshjältar.

Rebecka Edgren Aldén:

Foto: Linda Boström

– För första gången kan jag säga att det i stort varit en helt igenom lustfylld process. Jag har älskat att skriva den här boken, trots att den är rätt mörk. När jag hade bestämt mig för att ha sjöräddare i huvudrollen började ett intensivt researcharbete, och min respekt för dem bara växte. Här har vi engagerade, passionerade människor som på sin lediga tid och utan ersättning ger sig ut under alla dygnets timmar, i alla väder, och under alla årstider. Varje år åker de på tusentals larm och räddar människor som hamnat i nöd på sjön, det känns fint att få lyfta fram dem i den här nya serien.

Om Svarta segel:

En ensam segelbåt ligger och driver vind för våg på Möjafjärden. När sjöräddaren Annika går ombord är det helt tomt. Båten är övergiven. Men har den verkligen slitit sig? Ankaret är upptaget och alla tampar ligger på plats. Ett mysterium.

Värmen dallrar i luften när Joanna några dagar tidigare kliver ombord på båten som en gång tillhört hennes far. Hon och hennes bror Zack, som hon inte har träffat på några år, ska återförenas i pappans gamla ögonsten. Med sig ombord bär hon en tung sorg. Ska havet och samvaron kunna läka henne? Det blir några dramatiska och stekheta dagar till havs som förändrar allt.

Svarta segel är en tät och suggestiv psykologisk thriller mot en fond av Stockholms vackra skärgård.

När Annika kliver ner i sittbrunnen är den tom. Allt ser ut som det borde, bortsett från att det inte är någon där. Men så noterar hon en mörkbrun fläck som breder ut sig över den vita sargen. hon böjer sig fram. Kan det vara ... blod? En ilning längs ryggraden. Vad är det som har hänt här egentligen?
"Nadia, det ser ut som blod", säger hon i radion. 
"Okej, jag ringer polisen", säger Nadia, "var försiktig."
— ur boken.

Om Rebecka Edgren Aldén

Rebecka Edgren Aldén är författare och har tidigare gett ut tre spänningsromaner. Under många år var hon journalist och hade en ledande roll på flertalet tidningar, bland annat Mama, M-magasin och Damernas värld. Rebecka har under flera år varit engagerad som moderator på deckarfestivalen Crimetime och sitter sedan 2018 som ordförande i juryn för dess pris, Crimetime Award. Rebecka håller skrivarkurser på Skrivarakademin, Folkuniversitetet och arbetar som manusutvecklare och redaktör för olika förlag. 2021 gav hon ut boken Isabella tillsammans med Isabella Löwengrip.

Svarta segel utkommer 1 juni.