Romanus & Selling, 2024-05-30

Foto: Lars Ardarve

Ny spänningsroman inspirerad av en av Sveriges största olösta kriminalgåtor

Christina Larsson är aktuell med Fyra famnar under marken, fjärde delen i serien Agenturen. Spänningsromanen är inspirerad av det verkliga kriminalfallet där Carl-Eric Björkegren, en av Sveriges rikaste personer på 80-talet gick i konkurs med stora skulder och försvann spårlöst. Han dödförklarades elva år senare och är fortfarande försvunnen.

Spänningsromanen Fyra famnar under marken är inspirerad av den svenska finansmannen Carl-Eric Björkegrens försvinnande och teorin om att han iscensatte sin egen död. Christina Larssons författarskap kännetecknas av ett gediget researcharbete, och i arbetet med boken har Christina haft kontakt med Torbjörn Åhgren, kommissarie vid Sektionen för grova brotts Kalla Fall-grupp i Göteborg, och övertandläkare Johan Wetterqvist samt fördjupat sig i dna-profilering. Likt Björkegren har bokens huvudkaraktär en stor förmögenhet och en omfattande privat konstsamling. Under researchen inför boken insåg författaren att det inte bara krävs starka ekonomiska resurser utan även ett mycket starkt psyke för att regissera sin egen död, och sen gå under jorden.

Christina Larsson:

– "Går det att iscensätta sin egen död och försvinna utan att lämna ett enda spår?" är den stora frågan som har drivit mig till att skriva den här historien. Allt började med att jag läste om finansmannen som försvann spårlöst 1994. Jag grävde och påbörjade ett oerhört spännande researcharbete som resulterade i intressant fakta om sådant jag inte visste att jag ville veta, som att det krävs temperaturer på över 1000 grader för att tänder ska förstöras och att det ofta inte går att fastställa brandorsaken vid en villabrand.

Fyra famnar under marken, släpps den 17 juli.

Om författaren

Foto: Lars Ardarve

Med över 1,5 miljoner sålda böcker har Christina Larsson placerat Göteborg på deckarkartan. Hon är bosatt i Göteborg, men tillbringar också en del av sin tid i halländska Steninge där hon har sin skrivarstuga. Hon har skrivit flera spänningsserier som varit stora framgångar, inte minst som ljudböcker. Serien om kriminalkommissarie Ingrid Bergman vid Göteborgspolisen inleddes med 5:e Moseboken och avslutades med Skendåd. Därefter utkom Sektion M, en thrillerserie i sex delar, den sista i mars 2023. Böckerna är även översatta till flera språk.

Med Agenturen: Ett livsavgörande beslut startade Christina Larsson (2021) en helt ny serie om paret Louise och Max Olsen som snabbt blivit en stor succé och älskas av många tusentals lyssnare och läsare. Två sidor av samma mynt, den andra delen, utkom 2022 och året därpå Tre är en för mycket.

Vid sidan om spänningsgenren har Christina Larsson också skrivit tre feelgoodromaner, bland annat lyssnarfavoriten Ta ingen skit, Ann-Britt, som blev en av finalisterna i Storytel Awards.

Om Fyra famnar under marken

I den fristående fjärde delen i serien Agenturen blir Max Olsen kontaktad av en person som insisterar på att han ska leta upp en affärsman som tros vara avliden efter en dramatisk konkurs under finanskrisen. Vem har något att vinna på att han är i livet?

Louise, som tröttnat på att vara sjukskriven, är tillbaka vid polisen, men är hon redo? En tandläkare hittas död och Louise och hennes kollegor börjar gräva i hans förflutna. Här tycks finnas en koppling till fallet som Max åtagit sig. Sanningen visar sig vara mer utstuderad än vad Max och Louise har kunnat föreställa sig. Hur långt är en människa beredd att gå för att skydda sig själv och sina väl bevarade hemligheter?

Fyra famnar under marken ges ut den 17 juli. Pressbilder och bokomslag finns att ladda ner på webbplatsen.

För intervjuförfrågningar, recensionsexemplar eller mer information, kontakta:

Charlotta Parkås, mediekontakt: +46 73 660 69 61, charlottaparkas@gmail.com