Romanus & Selling, 2023-10-03

Foto: Carl-Johan Utsi

Näst flest röster till Ann-Helén Laestadius och Straff i Årets Bok 2023

Bonniers Bokklubbar delade ut priset för Årets Bok 2023 under Bokmässan i Göteborg. Prisets syfte är att uppmärksamma den roman som läsarna anser vara årets bästa. Den bok som i år fick näst flest röster av läsarna är Straff av Ann-Helén Laestadius.

Petra Nuhma, marknadschef på Bonniers Bokklubbar:

– Även i år lyckas en debutant fängsla läsarna och kamma hem titeln Årets Bok, det är verkligen roligt. Både vinnaren Tina Harnesk och Ann-Helén Laestadius, som hamnar på andra plats, är samiska författare så det verkar som om den samiska erfarenheten tilltalar läsarna lite extra just nu.

Priset fortsätter växa och såg i år ett nytt röstningsrekord med totalt nästan 25 000 röster. Av de tolv nominerade titlarna gav läsarna flest röster till:

  1. Folk som sår i snö av Tina Harnesk (Bokfabriken)
  2. Straff av Ann-Helén Laestadius
  3. Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin (Editions J)

Kriterier för Årets bok

Årets Bok har delats ut av Bonniers Bokklubbar sedan 2016. Juryn består av Bonnier Bokklubbars fem litteraturredaktörer som utser 12 nominerade titlar utifrån ett antal kriterier. Boken ska ha getts ut på svenska under perioden 1 maj 2022 – 30 april 2023 och ska inneha hög språklig kvalitet, tilltala en bred läsekrets samt vara en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Läsare kunde rösta på sin favoritbok mellan 2 maj och 3 september 2023.

Om boken

Det är 1950-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå i nomadskola. Tryggheten byts ut mot en skrämmande tillvaro där samiskan är förbjuden, jojken syndig och husmor straffar dem med riset. Föräldrarna vågar inte protestera och de fina herrarna lyssnar ändå inte.

Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att överleva, eller åtminstone försöka förtränga. Men så en dag är husmor tillbaka. Går där på gatan som om ingenting hänt. Och det blir uppenbart att ingen har glömt.

Straff är en isande vacker och obönhörlig skildring av ett samiskt trauma som gått i arv i generationer.

Om författaren

Augustprisbelönade Ann-Helén Laestadius, född 1971, är författare och journalist. Hon är uppvuxen i Kiruna och har sina samiska och tornedalska rötter i Nedre Soppero. Sedan 2001 är hon bosatt i Solna. Hennes första roman för vuxna, Stöld, blev en stor framgång och har tilldelats flera utmärkelser, bland annat Årets bok. Rättigheterna är sålda till 22 länder och boken kommer att filmatiseras av Netflix.