Romanus & Selling, 2020-08-19

Foto: Stefan Tell

Mot San Francisco: stark debut om kärlek, vänskap och USA:s första skolskjutning

Under tjugo minuter avlossar 16-åriga Brenda Ann Spencer 32 skott mot skolan och träffar elva personer. Hon dödar rektorn och en vaktmästare, och skadar åtta barn.”I don’t like Mondays. This livens up the day”, svarar Brenda iskallt när en reporter frågar varför hon har utfört dådet.

Foto: Stefan Tell

Clara Clementine Eliasson debuterar med Mot San Francisco – en kristallklar och poetisk kärleksroman, löst baserad på Brenda Ann Spencers tragiska öde och dådet som ofta beskrivs som USA:s första skolskjutning. Året är 1979 då Brenda Ann Spencer tar fram geväret som hon fått i julklapp av sin far och riktar det mot Cleveland Elementary School som ligger tvärs över gatan från det hus hon bor i.

Clara Clementine om att debutera som romanförfattare

– Det känns inte som att det är på riktigt. Det här har varit min absolut största dröm sedan jag var ett barn. En dröm som känts helt och hållet ouppnåelig, och så plötsligt sitter jag med min egen bok i handen och lyssnar på en ljudbok av min favorituppläsare, som jag har skrivit.

Om att skriva om en kvinna med helt annan bakgrund och annan ålder

– Jag ska inte säga att ingenting har med mig och göra. Det finns känslolägen som alla kan sätta sig in i: som det när kärlek brister.

– För mig fanns ett trängande behov att beskriva ett vemod. Och till det fanns en röst som tillhörde en äldre kvinna, någon som mindes någonting vackert som sedan rycktes ifrån henne. Och – jag vet ju inte om jag har lyckats. Jag kanske är helt och hållet ute och cyklar, så kanske man inte känner i den åldern. Men jag har föreställt mig att man gör det, och det känns verkligt för mig.

Läs hela intervjun på selmastories.se

Se Clara Clementine i SVT:s morgonstudio

Uppvärmning inför läsning

Om Mot San Francisco

”Hon som hette Elisabeth Sumner, men av mig kallades B, hade ljusrött hår och var expert på att göra meningar av ingenting. Finna mening i allting. Hon gjorde mitt liv till ett äventyr när jag trodde att ingenting någonsin skulle hända. Jag måste berätta om henne och allt vi var med om, eftersom hon i alla andra historier bara har varit den som utförde den där skolskjutningen i San Diego.”

1978. Julie bor i en instängd förort till San Diego. Natten då B knackar på hennes fönster släpper hon in doften från akacieträd, rusiga cykelturer och kyssar med smak av kanel, whiskey och salt. Men också döda fåglar, vapen och män med smutsiga hårda händer. När B fyrtio år senare försvinner från sin anstalt kommer Julies minnen tillbaka från sommaren när B tog med henne på en hämningslös road trip där gränserna var farligt dunkla. Kommer B hitta Julie den här gången?

Boken finns även som ljudbok, inläst av Lo Kauppi

Sagt om boken

"Om Eliasson blir en svensk Kerouac vet jag inte, men hon kommer att gå långt." Amelia

"Det är så vackert, allt, språket, den sorgliga storyn om B och alla dessa hänförande miljöer. Jag är tagen bortom ord av denna debutroman av Clara Clementine Eliasson. Jag har läst många bra böcker i år men denna hamnar i topp hittills." Betyg 5/5 @bokslukaranki

"Fantastisk läsupplevelse, en av de bästa böckerna jag läst i år! Kommer att bära med mig den länge." @bokmorsa

"Den är så tonsäker, så vacker och hemsk att jag blir helt hög på både språket och stämningen. Jag fattar inte hur en bok kan vara så här bra!" @feelbadbibliotekarien

Om författaren

Clara Clementine Eliasson, född 1991 i Geneve, uppväxt i Stockholm och Las Palmas och har därefter bott och studerat i Kalifornien, Nice och Rom. Idag är Clara Clementine bosatt i Stockholm med maken Calle. Hon är utbildad botaniker, läst olika fristående skrivkurser och på Ölands skrivarskola, arbetat för en ljudboksapp som redaktör och med sociala medier.