Romanus & Selling, 2023-02-09

Foto: Elisabeth Ohlson

Mian Lodalen tilldelades Årets hederspris på QX Gaygala

Mian Lodalen belönades med Årets hederspris på QX Gaygala 2023. Galan hölls för tjugofemte året i rad och gick av stapeln på Circus i Stockholm. Mian har prisats tidigare då Lisa och Lilly utsågs till Årets bok 2021.

Mian Lodalen är född 1962 i Jönköping men bor numera i Stockholm, där hon är verksam som författare, frilansjournalist, krönikör och flitigt anlitad föredragshållare. Hon har gett ut krönikesamlingarna Kärlek och Mera kärlek, romanerna Smulklubbens skamlösa systrar och Trekant och är dessutom medförfattare till boken Könsbalans – så jobbar du jämställt.

Dårens dotter (2008) skildrade hon med svärta och humor flickan Connies uppväxt med en pappa olik alla andra. Den fristående uppföljaren, Tiger (2010), handlade om Connies tonår, om att vara ung i en småstad på 1970-talet och bära på en stor hemlighet. Därefter har Mian Lodalen medverkat i flera antologier och utkommit med faktaböcker och lättlästa kärleksromaner. Den senaste ungdomsromanen I döden för dig utkom 2019 och skrevs tillsammans med Maria Ahlsdotter.

2020 utkom Lisa och Lilly – den första delen i Mian Lodalens historiska romansvit om homosexuellas livsöden. Boken blev en stor framgång, älskades av läsarna och tilldelades QX-priset för Årets Bok. Uppföljaren Lesbiska ligan utkom 2021.