Romanus & Selling, 2021-09-28

Foto: Klara Johansson

Mian Lodalen medverkar i podden Samtal om böcker

Svenska staten borde be homosexuella om ursäkt, säger Mian Lodalen i podden Samtal om böcker. Hon har just avslutat Lesbiska ligan – en sann kriminalhistoria, den andra romanen i sviten om homosexuell kärlek under svenskt 1900-tal. Utifrån historiska dokument berättar hon här historien om hur svensk polis 1943 ansåg sig spränga en ”lesbisk liga”, men i själva verket krossade fem kvinnor. I avsnittet ännu fler romantips för den HBTQ-historieintresserade! Programledare Lisa Tallroth.

Om Lesbiska ligan

Solen värmde hennes bleka kinder. Våren hade aldrig varit så efterlängtad som efter den exceptionellt långa och kalla vintern svenskarna just genomlevt. För varje dag blev det lite varmare. Nu skulle allt bli bättre. Det var inte bara vårljuset som gjorde det här med henne. Det var också samtalet från Margit. Det börjar med ett oväntat telefonsamtal. Margit har fått Evas nummer av en gemensam bekant, och de beslutar att träffas. Det blir starten på en passionshistoria som slutar med rättegång. Fem kvinnor anklagas för »otukt som mot naturen är« och får schavottera i pressen med sitt kärleksliv.

Året är 1943, mitt under brinnande världskrig, med ransoneringar, motbok, bomblarm och gengasaggregat. Mian Lodalen skildrar ett arbetarnas Stockholm som trots tidens prövningar sjuder av liv. Efter den hyllade kärlekshistorien Lisa och Lilly återkommer hon med Lesbiska ligan – en sann kriminalhistoria. En fängslande och gripande roman om ett fall som chockerade sin samtid och snabbt blev en riksnyhet.

Om Mina Lodalen

Mian Lodalen är född 1962 i Jönköping men bor numera i Stockholm, där hon är verksam som författare, frilansjournalist, krönikör och flitigt anlitad föredragshållare. Hon har bland annat givit ut romanerna Smulklubbens skamlösa systrar, Dårens dotter och Tiger, och har även medverkat i flera antologier, utkommit med faktaböcker, lättlästa kärleksromaner och håller skrivkurser tillsammans med Sara Lövestam.

Lisa och Lilly – en sann kärlekshistoria var första delen i en romansvit som baseras på verkliga personer; historier om homosexuellas livsvillkor i Sverige som aldrig tidigare har berättats, och som utspelar sig under ett halvt sekel, 1910–1960. Lesbiska ligan – en sann kriminalhistoria är den andra, fristående delen i sviten. Lisa och Lilly finns nu också i pocket. Båda böckerna finns även i ljud.

Pressröster om Lisa och Lilly

"Mian Lodalen delar Stockholmsperspektiv och berättarstil med Per Anders Fogelström. De skildrar båda arbetarnas växande Stockholm, bland människor som sällan har det lätt, men som får stor och djup betydelse för varandra och för oss som får läsa om dem." Maria Schottenius, Dagens Nyheter

"Det är så otroligt vackert, fint och så gripande. Alltså, läs den bara!" Titti Schultz, Go'kväll SVT

"Sällan har jag blivit så berörd av en roman som är en riktig bladvändare." Josephine Askegård, Arbetaren

"Men mer än något annat är detta en brännande kärlekshistoria, fokuserad och inlevelsefull. Det är ärligt, avskalat och sorgligt. Lisas och Lillys bortglömda öden har nu blivit litteratur, och i Mian Lodalens tribut sällar de sig till den eviga kanon om omöjlig kärlek och lidelsefull död." Simon Olofsson, Norrbottens-Kuriren

"Historien är så gripande så man blir alldeles knäsvag." Yvonne Eriksen, P4 Blekinge