Romanus & Selling, 2020-08-26

Foto: Elisabeth Ohlson

Mian Lodalen ger hemliga kärlekshistorier liv i nya romanen Lisa och Lilly

Homosexuellas livsvillkor i Sverige under de senaste hundra åren uppmärksammas i ny romansvit av Mian Lodalen. Kärleksromanen Lisa och Lilly som utkommer den 7 september blir den första av tre böcker, som alla baseras på verkliga historiska fall.

Mian Lodalen:

–  Mig veterligen finns det inte så många samkönade kärlekshistorier som utspelar sig i Sverige runt 1910. Vikten av att veta sin historia kan inte underskattas och redan nu har boken beställts in som klassuppsättningar och som studieunderlag på högskolor. Det är roligt och bra. Genom att ge paret skönlitterärt liv, hoppas jag ha givit Lisa och Lilly något slags upprättelse.

I boken får vi följa dessa två unga arbetarkvinnor och deras magnetiska och förbjudna förälskelse – som blev deras död. I september 1911 hittades deras sammanbundna kroppar i Hammarby sjö. De hade fyllt fickorna med stenar och lämnat ett kort avskedsbrev. I den här romanen får vi följa deras liv året innan de bestämmer sig för att avsluta sina liv.

– Jag ramlade över den här historien när jag för många år sedan gjorde research för ett annat manus. Bland andra skrev Per-Anders Fogelström att bakgrunden till detta då uppmärksammade självmord skulle vara att bägge flickorna var gravida och i sin desperation valde att gemensamt ta livet av sig. Någonting i den förklaringen stämde inte och sedan dess har jag velat skriva om dem. Lisa och Lilly står staty som ”Systrarna” på Mosebacke torg och det har liksom skavt i mig i över tio år. Nu fick jag äntligen utrymme och tid att borra ner mig i den här historien, säger Mian Lodalen.

Lisa och Lilly har redan fått ett fint mottagande

”Äntligen! En 'Mina drömmars stad' för oss i regnbågsfamiljen”, skriver Pekka Heino i QX. I BTJ-häftet nr 18, 2020 ges högsta betyg och lektör Camilla Bergvall skriver följande: ”Lodalen har skrivit en vacker och sårbar roman som tar sig under huden på läsaren, och som lämnar märkbara spår. Det här är en unik historieskildring, om än en fiktiv sådan, som är läsvärd fram till sista sidan.”

Med förlagets feministiska utgivning, passar Mian Lodalen väl in, som ett av höstens stora namn.

Susanna Romanus, förläggare:

– När Mian Lodalen kom till oss och berättade historien om Lisa och Lilly visste jag direkt – den här historien måste ut. Den har ett unikt historiskt innehåll som är mycket intressant, och inte minst viktigt att sprida och ge ljus åt. Personligen tycker jag att man saknar kärleksromaner, och Lisa och Lilly är en underbar sådan. Vi är väldigt stolta och glada över att ge ut den på Romanus & Selling,

Lisa och Lilly utkommer den 7 september. För recensionsexemplar och intervjuförfrågningar kontakta marie.bjork@bonnierforlagen.se

Foto: Elisabeth Ohlson

Om Mian Lodalen:

Mian Lodalen , född 1962 i Jönköping, är idag bosatt i Stockholm, där hon är verksam som författare, frilansjournalist, krönikör och flitigt anlitad föredragshållare.

Hon har gett ut krönikesamlingarna Kärlek och Mera kärlek, romanerna Smulklubbens skamlösa systrar och Trekant och är dessutom medförfattare till boken Könsbalans – så jobbar du jämställt.

I Dårens dotter (2008) skildrade hon med svärta och humor flickan Connies uppväxt med en pappa olik alla andra. Den fristående uppföljaren, Tiger (2010), handlade om Connies tonår, om att vara ung i en småstad på 1970-talet och bära på en stor hemlighet.

Därefter har Mian Lodalen medverkat i flera antologier och utkommit med faktaböcker och lättlästa kärleksromaner. Den senaste ungdomsromanen I döden för dig utkom 2019 och skrevs tillsammans med Maria Ahlsdotter.