Romanus & Selling, 2023-12-05

Foto: Knut Koivisto

Män avslöjar sina innersta tankar om kärlek, lust och erotik i ny bok

Efter framgångarna med boken Naket. Det mest intima där tjugoen kvinnor delade med sig av sina tankar om sex, liv och död, utkommer Åsa Kalmér nu med en motsvarande bok där män i åldrarna 26–95 år berättar om sina kroppar, sin lust, kärlekar, sexuella erfarenheter och erotiska hemligheter.

Precis som kvinnorna har männen bakom anonymitetens trygghet kunnat sänka garden, visa sig sårbara och berätta både om passioner och osäkerhet. Könsrollerna kan vara svåra att träda utanför när man vill göra nya sexuella upptäckter eller få slippa förväntade mönster. Naket. Hans mest intima vittnar om en längtan efter att få vara öppen och fri med sin partner och utforska varandra gränslöst, men också att ta emot ömhet och närhet.

Åsa Kalmér:

– Männen som medverkar i boken hade ett uppdämt behov av få prata, och flera av dem berättade saker de aldrig hade sagt till någon tidigare. Flera av dem bekände att de satt fast i förväntningar på hur en man ska vara, som den initiativrike förföraren och potente mannen som ska få stånd som på beställning. Bara ett ligg för sin egen utlösnings skull var passé för de flesta. Idag skiftar män och kvinnor mellan att vara den aktiva och den passiva i kärleksakten.

Åsa Kalmér har en imponerande förmåga att få människor att prata om det mest intima – sexualitet, drömmar, fantasier och rädslor.

Åsa Kalmér:

Foto: Knut Koivisto

– Rent generellt kan man säga att sex upptar mäns tankar stora delar av dygnet. Jag har blivit positivt överraskad, förvånad och uppiggad, men också upprörd, sorgsen och ibland provocerad. Efter att jag kommit så nära dessa tjugoen män, som vuxit upp och levt under de senaste tio decennierna och som fortfarande vistas i friktionen mellan den gamla och den nya mansrollen är den kvardröjande känslan: Kan en man få slippa axla rollen som manschauvinist, toffel eller erövrare? Kan han bara få vara sig själv?

Naket. Hans mest intima har utgivningsdag den 2 januari och recensionsdag den 17 januari 2024.

Om Åsa

Åsa Kalmér, född 1961 i Stockholm, är regissör, skådespelare, manusförfattare och scenograf. Hon har iscensatt samtida svenska dramatiker som Kristina Lugn, Ann Jäderlund, Katarina Frostenson och Bodil Malmsten, liksom översatta så som Bernard-Marie Koltès och Dea Loher. Hon har bearbetat verklighetsbaserade böcker för scenen som Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj, Theres av Steve Sem-Sandberg och Flickan och skulden av Katarina Wennstam. Hon har även regisserat bland annat julkalender för SvT samt operaföreställningar för såväl Norrlandsoperan och senast Malmö opera. År 2022 utkom Åsa Kalmérs första bok Naket. Det mest intima där hon samtalade med 21 kvinnor om deras sexualitet. Den togs emot mycket väl. 2024 följer hon upp den med Naket. Naket. Hans mest intima där hon samtalar med lika många män.