Romanus & Selling, 2023-04-20

Foto: Emma Ivarsson

Livsbejakande debutroman om lögner, sorg och försoning

Läraren och författaren Anna-Carin Svanå är aktuell med sin debutroman för vuxna. Det är en feelgood-roman som sticker ut med sin unika blandning av humoristisk och bitsk ton, en vindlande intrig och en känslomässig resa som läsarna inte kommer att glömma.

Det blå palatset är en fiktiv roman, men likt många författare har Anna-Carin hämtat inspiration från sina egna erfarenheter. Hon har själv förlorat en bror i vuxen ålder, och ville skriva om sorg och sorgebearbetning på ett sätt som människor kan relatera till. Men också om att försonas med sorgen, och att livet går vidare.

Anna-Carin frilansar som lektör och skrivcoach. Hon har även grundat podcasten ”Konsten att sabba en story”. Tidigare har hon gett ut barnböcker och en novellsamling. Det blå palatset är hennes första roman för vuxna. Anna-Carin är bosatt i Varberg.

Om Det blå palatset:

Sabinas tvillingbror Ben är hennes klippa, deras bitska men kärleksfulla gnabbande är hennes ledmotiv i livet. Så är det fortfarande trots att Ben just har dött i en oförklarlig bilolycka. Nu får deras samtal äga rum i Sabinas huvud och där är det kaos. Hon är gymnasielärare men gillar inte elever, hennes sambo Axel verkar inte gilla henne och samtidigt måste hon reda ut vem som bär skulden för Bens död. Hon flyr till Bens blå hus för att läka sina sår men livet kompliceras än mer av att huset invaderas av andra vilsna varelser, som Bens expojkvän Simon och katten Sundsvall. Dessutom stryker en tonåring, tunn som ett hallonsnöre, runt huset. Vad vill hon?

"Det blå palatset av Anna-Carin Svanå är en fängslande samtidsroman om att hantera sorg och förlust, men även längtan efter lycka i mörka stunder. En gripande och oförutsägbar historia med mycket värme" BTJ-häftet nr 9, 2023. Helhetsbetyg: 5