Romanus & Selling, 2022-05-23

Foto: Ville Juurikkala

Kaninfaktorn nomineras till CWA Dagger Award 2022

Den finska författaren Antti Tuomainen har hyllats internationellt för sin thriller-roman Kaninfaktorn. Nu nomineras den också till bästa översatta kriminalroman utgiven i Storbritannien – The CWA Dagger for Crime Fiction in Translation 2022. Prisceremonin äger rum i London den 29 juni. Läs om priset.

Kaninfaktorn utkom på Romanus & Selling i oktober 2021, och redan i höst kommer uppföljaren Älgparadoxen. Även här står försäkringsmatematiker Henri Koskinen i centrum för en hisnande svart komedi.

Åsa Selling, förläggare:

– Antti Tuomainen nominerades även 2020 till the CWA Dagger (för Little Sibieria) och nu är han väl värd att ta hem priset med Kaninfaktorn, första delen i en halsbrytande thrillerserie.

Om Kaninfaktorn:

Henri Koskinen älskar det förutsägbara. När han oväntat blir arbetslös och samtidigt får beskedet att hans bror Juhani är död och att han ärvt broderns kaotiska äventyrs-park, skakar hans ordnade och ensamma tillvaro som försäkringstjänsteman rejält. 

Horder av skrikande barn, en brokig skara anställda och våldsamma indrivare av broderns spelskulder blir en regelrätt mardröm, men i parken finns också den förtjusande driftansvariga Laura. Snart inser Henri att både parkens överlevnad och hans eget liv hänger på en skör tråd. Men också att hans liv skulle kunna fyllas av äventyr och kärlek om han bara vågar kasta loss.

Berättelsen om Henri Koskinen är en utsökt kombination av actionfylld, hisnande thriller och underfundig, varm kärlekshistoria.

Sagt om boken:

 ”Tuomainen är Europas roligaste författare!” The Times

 ”Du förväntar dig inte att skratta när du läser om  fruktansvärda brott men det  är just vad du gör när du  plockar upp en av Tuomainens underfundiga thrillers.” New York Times

Om Antti Tuomainen:

Antti Tuomainen, född 1971, är en av Finlands mest hyllade och prisbelönta deckarförfattare, och hans böcker har översatts till 25 språk. Antti Tuomainens senaste roman Little Siberia nominerades till CWA Dagger Award och har tilldelats Petrona Award 2020. Kaninfaktorn som kom ut i Finland 2020, kommer att följas upp av Älgparadoxen och Bäverteorin.