Romanus & Selling, 2021-03-04

Foto: Emily Dahl

Johanna Wester medverkar på Årets Selma 8 mars

På Internationella kvinnodagen den 8 mars 2021 arrangerar SelmaStories för fjärde året i rad den feministiska galan Årets Selma. I år kommer galan att vara helt digital och blir en hel dag – åtta timmar! – i feminismens tecken, live i SelmaStories Instagram stories.

Kl 16.00 den 8 mars medverkar Johanna Wester och samtalar om sin nya bok Catfight. Nidbilder av kvinnor i grupp. Läs mer om alla medverkande här.

”Det är så mycket skitsnack mellan kvinnor. Tjejer klarar inte av att samarbeta. Brudar är jämt falska mot varandra. Flickor kan inte leka tre!” Vår kultur har många idéer om kvinnor som missunnsamma rivaler. Var kommer de fördomarna ifrån? Och vilken effekt får de?

I sin bok söker Johanna Wester svar genom att titta på allt från nöjesvärlden och medierna till politiken, språket och historien. Inte heller hennes eget beteende undgår granskning. Det här är en skarp genomgång av hur kvinnliga gemenskaper nedvärderas och förhindras, utan att vi ens tänker på det. Genom att avslöja myterna om kvinnor i grupp visar Catfight hur vi kan hindra dem från att fortsätta gå i arv.

Om Johanna Wester

Johanna Wester har en examen i etnologi och arbetar med mänskliga rättigheter. Bland annat är hon Svenska FN-förbundets föreläsare om kvinnors rättigheter och utbildar i barnkonventionen, med bakgrund hos Unicef, Amnestyakademin, Ecpat och Mind. Hon har suttit med i Palmecentrets internationella expertgrupp, ansvarat för diskrimineringsfrågor hos regeringsinitiativet Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa och skrivit artiklar för Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor. Tidigare har Johanna Wester gett ut romanen Nattsagor för sömnlösa (Natur & Kultur, 2013) och varit redaktör för den feministiska antologin Saker jag hade velat veta när jag var 15 (Norstedts, 2017).