Romanus & Selling, 2021-12-09

Johan Ehn medverkar i podden Samtal om böcker

En dag ska livet summeras och frågan är vad du skriver på sista raden. I romanen Inte död än vaknar Elis upp efter en hjärtinfarkt och får en sista upptäcktsresa – in i sin egen livshistoria. Ja, visst låter det lite magiskt. Men vet du hur det går till kanske? Johan Ehn, aktuell med sin första roman för vuxna, gästar det fjortonde avsnittet av podden Samtal om böcker.

Prisad för sin ungdomsroman Hästpojkarna

Johan Ehn debuterade med ungdomsromanen Down under 2017. Två år senare utkom Hästpojkarna som tilldelades 2020 års Nils Holgersson-plakett och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris samma år. Han är även en av de konstnärliga ledarna vid Teater Barbara i Stockholm och har synts både i filmer och teateruppsättningar.

Johan Ehn: ”Livet är fullt av sliding doors-ögonblick” – läs en intervju på SelmaStories

En sorgesång över folkhemmet

När Elis vaknar upp på hjärtintensiven inser han att det brådskar att få svar på frågorna som följt honom genom livet.Från sjuksängen får han möta de som betytt mest för honom. Den han kallade mor, och den han kallade morsan, första kärlek och kvinnan han gifte sig med. Han får tillgång till de avgörande ögonblicken: jularna som fosterbarn i Dalarna och mötet med musiken. Hans lvi har gått hand i hand med det moderna Sveriges framväxt, där staten tog hand om sina medborgare medan jazzen övergick i pop. Han möter också den högst levande Tony, sjuksköterskan som vågar skoja om döden.

Inte död än är en gripande sorgesång över folkhemmet och en roman om livet – så som det blev.

Sagt om boken

”Den är enastående. Ehnastående borde det heta. Efter författarens speciella sätt att gripa tag om läsaren med varm, bestämd och förstående hand./…/ Johan Ehns omfamnande roman skulle nästintill kunna göra mig religiös. Fast jag nöjer mig med beviset på att litteratur kan vara gudomligt.” Bodil Juggas, Arbetarbladet