Romanus & Selling, 2023-08-28

Foto: Ida Hofsten

Ny biografi om Kai Gullmar – en av Sveriges största schlagermakare

I biografin Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare, porträtterar journalisten Ingela Hofsten schlagerkompositören Kai Gullmar, som var stjärnan bakom örhängen som Swing it magister’n! och Jag har en liten melodi. Kai Gullmar, eller Gurli Bergström som hon egentligen hette, tog sitt artistnamn som 25-åring. Hennes låtar framfördes av de stora artisterna. Hon uppträdde även själv, både som artist och skådespelare, i radio och folkparker, samt i ett flertal filmer och revyer och tillhörde därmed tidens underhållningselit. Med sin egen stil i hatt, kostym och med en cigarett i mungipan, och genom att leva mer eller mindre öppet i samkönade relationer stack hon också ut.

– Kai Gullmar är en storhet som förtjänar att få komma in i rampljuset igen. Hon var en av Sveriges första kvinnliga populärmusiktonsättare och dessutom en artist med stor scenutstrålning. I boken följer jag Kai Gullmar från barndomens Sundsvall till kontorsskolan i London, och sen till Stockholm och de stora estraderna, skivstudiorna och hennes hem, där många av de odödliga melodierna skapades. Hon gjorde ett stort avtryck i sin samtid. Hon bröt tabun och levde mer eller mindre öppet i samkönade förhållanden trots att det medförde vissa risker och i dag hyllas hon som lesbisk ikon, säger Ingela Hofsten.

Boken ger en spännande insyn i kultur- och nöjesbranschen under de årtionden Kai Gullmar var verksam. Hon spelade revy med Ernst Rolf och Karl Gerhard och hennes sånger sjöngs in av tidens stora stjärnor som Ulla Billquist, Harry Brandelius, Sickan Carlsson, Brita Borg och Alice Babs. Hon skrev också musik till många svenska filmer.

– Som person var hon ganska motsägelsefull. Orädd, kaxig, kunde dra en fräckis och var på många sätt okonventionell, samtidigt som hon tyckte det var viktigt att bete sig korrekt. Hon var familjekär och var en mycket uppskattad moster Gulli.

Ingela Hofsten var nyinflyttad i Sundsvall på 2000-talet, vilket också var den stad som Kai Gullmar föddes i. Trots att hon jobbade som musikjournalist tog det henne ett tag innan hon fick upp ögonen för Kai Gullmar.

– Teater Västernorrland satte upp en pjäs om henne och det var först då mitt intresse tog fart ordentligt. Jag gjorde journalistik och höll föredrag om henne, tills jag insåg att jag hade ett väldigt fint underlag till en bok om en människa som hade varit spännande att se på scenen, men också träffa. Boken är rikt illustrerad med bilder från både karriären och privata fotoalbum, som jag har fått tag på via hennes släktingar.

Swing it, Kai! Kai Gullmar – en av sin tids största schlagermakare har utgivningsdag den 9 oktober. Bokomslag och författarbilder finns att ladda ner här.

Länk till Ingela Hofstens Spotify-lista med Kai Gullmar-låtar finns här.

Om Ingela Hofsten

Ingela Hofsten har varit verksam som frilansjournalist i nära trettio år, med musikjournalistik som ett av sina områden. Hon började som reporter för Sveriges Radio, främst P2, men ägnar numera större delen av sin tid till textbaserad journalistik för olika tidskrifter. De senaste åren har hon ägnat Kai Gullmar en hel del tid genom att göra radio och tv, skriva artiklar och hålla föredrag om henne. Swing it, Kai! är Ingela Hofstens första bok.

Länk till Ingela Hofstens hemsida finns här.

För recensionsexemplar, bilder eller mer information, vänligen kontakta:
Magdalena Höglund, Presskontakt, Romanus & Selling tel: 0733 338840 eller e-post: magdalena@highlandpr.se