Romanus & Selling, 2023-10-16

Foto: Max Brouwers

Ida Östensson och Thor Rutgersson sätter ord på tystnaden – genom samtal i boken Allt vi inte pratar om

Det har gått fem år sedan den första utgåvan av Allt vi inte pratar om, och ämnet är fortfarande lika aktuellt. Gamla föreställningar om mansrollen är skadliga för alla, men hur får vi männen att engagera sig för att skapa en verklig förändring?

Deltagandet kan se ut på många olika sätt, men det viktigaste är att starta konversationen. I den nya utgåvan finns ett nytt förord av Ida och Thor, och ett nytt kapitel med samtal som cirklar kring frågan: Vad har hänt sedan sist?

Thor Rutgersson:

– Under de senaste fem åren har det hänt mycket och det finns definitivt mycket som är positivt. Men det finns också en större polarisering i debatten kring mansrollen som i många fall blir destruktiv, där människor inte vill eller kan mötas och förstå varandra.

Ida Östensson:

– Stora samhällsförändringar tar tid, och därför är det otroligt viktigt att vi fortsätter återaktivera diskussionen kring mäns psykiska hälsa och känsloliv för att skapa en långsiktig förändring i hur pojkar och män bemöter och vågar tala om såväl sina egna känslor som omgivningens.

Om boken

Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om innehåller intervjuer på teman som kärlek, skörhet, flyktvägar, ego och sex med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh. Första utgåvan kom 2018 och frågan är vad som hänt på fem år. I denna nya utgåva svarar Philip Botström och Harry Skärlund, som båda var med 2018, på den frågan i samtal med Thor Rutgersson.

Boken kommer ut i samband med internationella mansdagen.

”Jag önskar att den här boken funnits då jag gick i gymnasiet. Den passar alla från "unga vuxna" och uppåt. Den nya upplagan berikar så pass att det är värt att investera även i den.” - Helhetsbetyg 4, BTJ-häftet nr 21, 2023.

Läs mer om boken!

Thor Rutgersson är författare och har bland annat skrivit romanerna Mitt tillfälliga liv och Inställt p g a PANIK. Han har också producerat och programlett podd-radio och leder intervjuerna i Allt vi inte pratar om.

Ida Östensson är jämlikhetsexpert, opinionsbildare, författare och föreläsare. Idag är hon verksam som ordförande för Make Equal och generalsekreterare för barnrättsorganisationen ChildX. Tillsammans har de också skrivit Allt vi inte ser: så påverkas du av det osynliga arbetet – hemma och på jobbet.

Utgivningsdag: 2023-11-15

Mediakontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se