Romanus & Selling, 2023-04-26

Foto: Linda Broström

Humorduon Ola Norén och Roland Ulvselius bokdebuterar med Dalai Larsson

Två av Sveriges främsta manusförfattare, komikerduon Ola Norén och Roland Ulvselius kommer den 5 juli ut med sin första roman – Dalai Larsson. En hejdlös berättelse full av värme och humor om paret Hanna och Anders Larsson, vars nyfödde son helt plötsligt hamnar i världsfokus då han föds i exakt samma sekund som Dalai Lama avlider, och nu spås kunna vara den nya Laman. Ola och Roland har tidigare utvecklat tv-serier för Viaplay, C-More och SVT. De har bland annat skrivit produktioner som Parlamentet, Herr Talman, Robins, Kvarteret Skatan, Ture Sventon, och årets julkalender Trolltider – legenden om Bergatrollet.

– Det finns för lite roliga böcker, säger Roland Ulvselius. Vi vill skriva en skruvad historia som är lite larger than life och tar med läsaren med på en feelgood-resa. Men vi vill samtidigt skapa karaktärer man älskar och vi vill driva med den grå svenska vardagen. Det här blev Dalai Larsson. En historia som kanske skulle kunna hända på riktigt!

– Detta är den första i en serie av flera böcker som kommer att handla om helt vanliga människor, likt paret Larsson, som råkar ut för svindlande, humoristiska och nästan otänkbara händelser, säger Ola Norén. Vi har definitivt fått blodad tand.

Det har varit lustfyllt att skriva boken. Som manusförfattare är vi vana vid att allt handlar om ekonomi. Skådespelare, inspelningsplatser och effekter kostar. Nu kan vi äntligen skiva in jorden-runt-resor, folkmassor, djur och långa solnedgångar. Allt som är svårt att filma, säger Roland.

Roland skriver från sitt hem i Solna och Ola från Malmö men de arbetar nästan som i symbios. De skriver för att få den andra att skratta och är glada att ha en jobbpartner, eftersom författaryrket för många är ganska ensamt.

– Vi sitter i timmeslånga telefonsamtal varje dag, säger Ola. När vi reser på semester med våra familjer händer det att vi smyger iväg och tjuvringer varandra för att saknaden blivit för stor.

– Vi pratar så mycket i telefon att jag kan Olas hela kalender, säger Roland. Jag vet när han ska till tandläkaren eller hämta barnen och jag kan påminna honom när han glömt tvättiden.

Om boken Dalai Lama

När Anders och Hanna får barn vänds livet upp och ner. Deras son föds i exakt samma sekund som Dalai Lama dör. Traditionellt har man letat efter en ny Lama i Nepal, Tibet och Norra Indien. Men modern teknik har hittat fyra barn världen över som alla kan vara möjliga kandidater. Men vem av de fyra är det? Medan Anders och Hanna försöker få amning och blöjbyten att fungera riktas nu världens ögon mot dem. Sveriges regering lägger stora resurser på att hjälpa till, men vill i själv verket bara sälja Jas-plan till indierna. Den lilla familjen åker till Indien för att genomgå en serie prövningar. Allt för att ta reda på om deras son verkligen är den nya Laman.

Läs gärna mer om Ola Norén och om Roland Ulvselius.

Dalai Larsson har utgivnings- och recensionsdag den 5 juli.