Romanus & Selling, 2021-06-03

Foto: Emily Dahl, Emelie Asplund, Elisabeth Ohlson, Ville Juurikkala

Höstens böcker på Romanus & Selling

En drabbande familjesaga i Hälsinglands täta skogar, en ny spänningsserie som startar i ett Göteborg där gängkriminaliteten tagit över, en tankeväckande och poetisk berättelse i livets slutskede, en skandalomsusad lesbisk härva i 40-talets Stockholm och en internationellt tokhyllad svart komedi hela vägen från Finland. Det här är höstens böcker på Romanus & Selling.

Dit du går, följer jag av Lina Nordquist

Vid sekelskiftet 1900 tvingas Unni, Armod och lille Roar fly från Norge för att finna ett nytt hem. De finner ett ödetorp i Hälsingland mellan människoland och vildmark, där de tvingas huka under naturens och skogsbondens brutala nycker. Mer än sjuttio år senare sitter Kåra vid köksbordet som Armod byggde och planerar begravningen för sin svärfar Roar. Det gror mörkt i hörnen. Vad var det egentligen som hände för länge sedan, när Roars föräldrar kom till huset?  Unnis och Armods kärlek var större än allt. Kåras oro är lika stor. Nu vill hon bryta tystnaden och avslöja hemligheterna.

Dit du går, följer jag är en dramatisk historisk roman om hur beroende vi alla är av varandra och om kärlek över alla gränser.

Lina Nordquist är docent i fysiologi och diabetesforskare, men tjänstgör för närvarande som riksdagsledamot. Hon är uppvuxen i Hälsingland och bor med sin familj i Uppsala. Dit du går, följer jag är hennes debutroman.

Mediekontakt: Lina Kåberg Stene, lina.kaberg.stene@kultpr.se

Agenturen – ett livsavgörande beslut av Christina Larsson

Göteborg kokar av gängkriminalitet och Louise Olsen, utredare vid sektionen för grova brott, hamnar mitt i stormens öga som nyckelvittne i en kommande rättegång. Vem kan hon lita på i de egna leden? Samtidigt är det något som är rejält fel med det senaste uppdraget som hennes man, säkerhetsexperten Max, har åtagit sig. När deras liv plötsligt står på spel tvingas Louise och Max Olsen tvingas fatta ett avgörande beslut att gå under jorden. De som tror sig ha oskadliggjort Louise och Max vet inte hur fel de har. Nu startar ett krig. De två mot resten av världen.

Agenturen – Ett livsavgörande beslut är den första delen i författaren Christina Larssons nya spänningssatsning om Louise och Max Olsen som går under jorden, startar Agenturen och blir privatspanare.

Christina Larsson är bosatt i Göteborg, men tillbringar också en del av sin tid i halländska Haverdal och i Spanien. Hon har tidigare skrivit två spänningsserier som sålt över 800.000 ex; serien om kriminalkommissarie Ingrid Bergman vid Göteborgspolisen och thrillerserien Sektion M. Hon har även skrivit tre feelgoodromaner, senast Ta ingen skit, Ann-Britt som blev en av finalisterna i Storytel Awards.

Mediekontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se

Inte död än av Johan Ehn

Mitt i ett ansträngande julaftonsfirande med familj och släkt han mest stör sig på, drabbas 84-åriga Elis av en hjärtattack och han hamnar på intensiven. Från sjuksängen får han återuppleva ögonblick ur sitt liv med nya ögon. Han möter de som betytt mest för honom, och de han haft svårast relation med. Den han kallade Mor, och så morsan förstås. Han får tillgång till de avgörande ögonblicken, jularna som fosterbarn i Dalarna, mötet med kärleken, karriären på Televerket och så självklart musiken. Hans liv har gått hand i hand med det moderna Sveriges framväxt, där staten tog hand om sina medborgare medan jazzen övergick i pop. På sjukhuset möter han också den högst levande Tony, sjuksköterskan som vågar skoja om döden.

Inte död än är en sorgesång över det förlorade folkhemmet och en hyllning till livet.

Johan Ehn är skådespelare, dramatiker och författare. Efter de rosade ungdomsromanerna Down Under och Hästpojkarna gör han sin skönlitterära debut för vuxna med Inte död än.

Mediekontakt: Erik Belin, erik.belin@kultpr.se

Lesbiska ligan av Mian Lodalen

Ett oväntat telefonsamtal. Genom en gemensam bekant har Margit fått telefonnumret och Eva går med på att träffas. Det blir startskottet på en passionshistoria som slutar i rättegång. Inte mindre än fem kvinnor kommer att anklagas för ”otukt som mot naturen är” och får schavottera i pressen med sitt kärleksliv. Tiden är 1943, mitt under brinnande krig med allt vad det innebar av ransonering, motbok, bomblarm och gengasaggregat. Mian Lodalen skildrar ett Stockholm som sjuder av liv. En fängslande och gripande roman kring ett fall som chockerade sin samtid och snabbt blev en riksnyhet.

Lesbiska ligan är andra boken i Mian Lodalens historiska romansvit med verklighetsbaserade berättelser om samkönad kärlek och homosexuellas livsvillkor i Sverige under olika decennier av 1900-talet. Serien inleddes 2020 med Lisa och Lilly, berättelsen om två förälskade arbetarklassflickor som dränkte sig tillsammans 1911 i Hammarby sjö.

Mian Lodalen är författare, frilansjournalist, krönikör och flitigt anlitad föredragshållare. Hon har tidigare gett ut krönikesamlingar, romaner och medverkat i flera antologier.

Mediekontakt: Magdalena Höglund, magdalena@highlandpr.se

Kaninfaktorn av Antti Tuomainen

Henri Koskinen älskar det förutsägbara. När han oväntat blir arbetslös och samtidigt får beskedet att hans bror Juhani är död och lämnat sin kaotiska äventyrspark YouMeFun i arv till honom, skakar hans ordnade och ensamma tillvaro som försäkringstjänsteman rejält. Horder av skrikande barn, en brokig skara anställda och våldsamma indrivare av broderns spelskulder blir en regelrätt mardröm, men i parken finns också den förtjusande driftansvariga Laura. Snart inser Henri att både parkens överlevnad och hans eget liv hänger på en skör tråd. Men också att han kan ha ett liv fyllt av äventyr och kärlek framför sig om han bara vågar. Kaninfaktorn är en hisnande thriller och en underfundig varm komedi.

Antti Tuomainen är en av Finlands mest hyllade och prisbelönta deckarförfattare. Hans böcker har översatts till 25 språk och det höga tempot pepprat med svart humor och värme befäster hans position som kungen av svart komedi. The Times har kallat Antti Tuomainen ”The funniest writer in Europe” och hans senaste roman Little Siberia nominerades till CWA Dagger Award och tilldelades Petrona Award 2020.

Mediekontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se