Romanus & Selling, 2023-05-18

Höstens böcker 2023

Hösten på Romanus & Selling är en blandning av spänning, intressanta kvinnoöden och starka debutromaner. Förlagets feministiska utgivning bjuder på en biografi om Kai Gullmar – Sveriges första kvinnliga schlagerkompositör, och en brännande aktuell bok om aborträttens historia och de politiska vindar som hotar den idag.

En bondes död  av Negar Naseh och David Sandström

Utkommer 2023-09-04

En bonde hittas ihjälfrusen på sin gård i Västerbotten. När utredaren Marita Widmark anländer till sin barndomstrakt i Brännliden snubblar hon över det olösta fallet. Tillsammans med Bahar, en ung kollega vid Umeåpolisen, börjar hon nysta i gåtan. I takt med att utredningen växer blottläggs bygdens skuggsidor. Brott uppklaras, domar faller men frågan förblir: vem har att vinna på en bondes död?

Foto: Thron Ullberg

Duon Negar Naseh (författare och läkare) och David Sandström (musiker och tidigare bandmedlem i bl a Refused) debuterar i spänningsgenren. En bondes död är första delen i Brännlidenserien som utspelar sig i glesbygdens Västerbotten, där David har sina rötter.

Mediekontakt: Magdalena Höglund, magdalena@highlandpr.se

Slaget om aborträtten av Sanna Torén Björling

Utkommer 2023-10-20

Den globala trenden har under lång tid gått i en liberalare riktning i abortfrågan, men på senare år har den blivit politiskt sprängstoff. Journalisten och fd USA-korrespondenten Sanna Torén Björling skildrar aborträttens historia och var vi står idag. Genom möten med aktivister, läkare, forskare och andra berörda visar hon hur inskränkningar i aborträtten handlar om kontroll och makt. Abortfrågan är en av vår tids största jämställdhetsfrågor.

Foto: Linda Forsell

Mediekontakt: Magdalena Höglund, magdalena@highlandpr.se

Staden. I råttans år av Lina Kumlin

Utkommer 2023-09-27

Stockholm januari 2020. I Husby funderar nittonåriga Yoselin över hur livet ska bli. 81-åriga Lilly i Sollentuna tänker mer på hur livet blev. Samtidigt börjar ett virus att sprida sig ute i världen, ett virus som kommer allt närmare. Debuterande Lina Kumlin skapar en hög samtidskänsla av annalkande katastrof när vi genom fyra familjer får följa pandemins framfart. Staden. I råttans år, är en fängslande kollektivroman om staden i sig, om hur dess invånare kämpar med de olika förutsättningar som tilldelats dem i livets lotteri. Det är en stark Stockholmsskildring med inspiration från Fogelströms Stadserie.

Foto: Linda Broström

Lina Kumlin är utbildad planeringsarkitekt och har jobbat med samhällsbyggnadsfrågor i många år. Staden. I råttans år är hennes debut.

Mediekontakt: Marie Birde, marie.birde@kultpr.se

Swing it, Kai!  Kai Gullmar – en av vår tids största schlagermakare  av Ingela Hofsten

Utkommer 2023-10-09 

Kai Gullmar är stjärnan bakom melodier som ”Jag har en liten melodi” och ”Swing it magistern”. På 1930-talet blev hon Sveriges första kvinnliga schlagerkompositör. Hennes låtar framfördes av tidens stora artister, hon uppträdde även själv och umgicks med den tidens underhållningselit. Hon klädde sig gärna flott i hatt och kostym och levde mer eller mindre öppet i samkönade förhållanden trots de risker det innebar då.

Foto: Sara Mac Key

Journalisten Ingela Hofsten berättar medryckande om en kvinna som gjorde stort avtryck i sin samtid, lever vidare via sin musik och vars gärningar förtjänar att åter komma i rampljuset.

Mediekontakt: Magdalena Höglund, magdalena@highlandpr.se

Kvinnornas jul. 24 berättelser i advent

Utkommer 2023-10-11 

En farmor på skoter i skogen, en höggravid mamma och tomten på gården. Alla väntar de på julen. Kvinnornas jul är en unik julantologi med texter av uteslutande kvinnor. Från den svenska litteraturens giganter, som Fredrika Bremer, Karin Boye och Tove Jansson, till modernare storheter som Kerstin Ekman, Bodil Malmsten och Malin Persson Giolito. 24 berättelser om kärlek, julstök och magi. Om maten och människorna som betyder något. Det blir såväl stämningsfullt och hjärtknipande som spännande och fantastiskt roligt. Med nyskrivet förord av Annina Rabe.

Mediekontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se

Kött och ande av Ulrika Kärnborg

Utkommer 2023-10-20 

I romanen Kött och ande spinner Ulrika Kärnborg en fantasi kring författaren Marika Stiernstedts sista år i livet. Dåtidens stjärnförfattare blickar tillbaka på sin framgångsrika karriär och på den komplicerade relationen till den begåvade men självdestruktive Lubbe Nordström. Deras kärlekshistoria var från början en konstnärspakt, men blev alltmer lik ett fängelse.

Foto: Magnus Bergström

Ulrika Kärnborg tecknar ett brännande porträtt av kvinnan, författaren och konstnären Marika Stiernstedt. Kött och ande handlar om våra livslögner, maktkamper och det biografiska skrivandets villkor.

Mediekontakt: Magdalena Höglund, magdalena@highlandpr.se