Romanus & Selling, 2020-05-07

Höstens böcker 2020 på Romanus & Selling

Vi drog i gång Romanus & Selling i juni 2019 och nu har vi fått sällskap av en rad fantastiska författare. Tillsammans bildar de förlagets framtid, och var och en skriver böcker som kommer att göra avtryck. Det är med stolthet vi presenterar denna högoktaniga höstlista med mixen av etablerade skönlitterära författare, en begåvad debutant och avslöjande fakta som sätter ljuset på förlegade strukturer. Böcker som berör.

Utkommer i augusti

Mot San Francisco • Clara Clementine Eliasson

1978 Julie bor i en instängd förort till San Diego. Natten då B knackar på hennes fönster släpper hon in doften från akacieträd, rusiga cykelturer och kyssar med smak av kanel, whisky och salt. Men också döda fåglar, vapen och män med smutsiga hårda händer. När B 40 år senare försvinner från sin anstalt kommer Julies minnen tillbaka från sommaren när B tog med henne på en hämningslös road trip där gränserna var farligt dunkla. Kommer B att hitta Julie den här gången

I Clara Clementine Eliassons debutroman Mot San Francisco är urtvättade nattlinnen lika levande som den första kärleken och citrusträd som blommar vildsint om vårarna. Det är en kristallklar och poetisk kärleksroman, löst baserad på Brenda Ann Spencer, och den ökända skolskjutningen i San Diego 1979.

 

300 grader • Pernilla Ericson

Året är 2023 och en ny brutal värmebölja plågar världen med torka och bränder. I Australien har Sydneys förorter utplånats och det brinner på över femtio platser bara i Sverige. Utredare Lilly Hed vid Nynäshamspolisen har nyligen lämnat en spikrak chefskarriär i Stockholm för att söka lugnet vid kusten. Idylliska Nynäshamn ska bli hennes räddning från en destruktiv och mörk livssituation. Men även här börjar det brinna och brandkårens resurser är svårt ansträngda. Vad som först framstår som olycksbränder visar sig dölja något betydligt värre, och Lilly får anta större utmaningar än hon väntat sig.

300 grader är en klimatthriller om vad som kan hända en het sommar och om hur eld inte bara dödar skoningslöst utan också effektivt undanröjer bevis.

Utkommer i september

Lisa och Lilly. En sann kärlekshistoria • Mian Lodalen

Den 19 september 1911 hittas två sammanbundna kroppar i Hammarby sjö i södra Stockholm. Det visar sig vara de försvunna tonåringarna Lisa Ström och Lilly Sundberg. Flickorna har inte bara bundit sig samman och fyllt kjolarnas fickor med stenar, utan också lämnat ett avskedsbrev. Här får vi följa de unga arbeterskornas sista månader i livet. Deras magnetiska förälskelse, hur kärleken lyste om dem men aldrig kunde förstås av andra därför att en sådan kärlek ansågs omöjlig, hur föräldrarna nekade dem att umgås och hur de i sin ungdomliga desperation inte såg någon annan utväg än att möta döden tätt omslingrade. Lisa och Lilly bygger på verkliga personer, ett historiskt material och omfattande research.

I Mian Lodalens fantastiska roman får vi för första gången den skönlitterära berättelsen om Lisa och Lilly.

Utkommer i oktober

Bärarna • Jessica Schiefauer

I romanen Bärarna skildras en värld där en smitta har härjat i många decennier, en smitta som tvingat män och kvinnor att leva åtskilda. Kvinnorna styr, och samhällets redan skrala resurser delas systerligt, eller används i jakten på ett botemedel. Men ordningen har börjat ifrågasättas. Nikki lever med Simone. De har egentligen aldrig talat om att bli föräldrar, men en dag säger Simone att hon absolut vill få bära ett barn. Det visar sig bli både svårare och farligare än Nikki kunnat ana. Relationen sätts på spel, och Nikki upptäcker saker – om Simone, om sig själv och om det samhälle hon lever i – som kastar henne ut i något hon aldrig hade kunnat föreställa sig.

Tvåfaldigt Augustprisbelönade Jessica Schiefauers första roman för vuxna är skrämmande aktuell, tankeväckande och gripande. En originell samtidskommentar som ställer frågor om vår civilisation och vår natur, och som väcker djupt existentiella tankar.

Osynliga kvinnor. Hur brist på data bygger en värld för män • Caroline Criado Perez

Föreställ dig en värld där din telefon är för stor för din hand, där din läkare ger dig läkemedel som är fel för din kropp, där du fryser på jobbet för att temperaturen på din arbetsplats är fem grader för kall, där du i en bilolycka är 47% mer benägen att bli allvarligt skadad. Om något av detta låter bekant, är chansen stor att du är kvinna. Caroline Criado-Perez belyser genom exempel från hela världen hur kvinnor systematiskt ignoreras. Från teknik till naturkatastrofer, från sexistisk snöröjning i Värmland till våldtäkter i krigszoner – Osynliga kvinnor är en kompromisslös analys av vad vi inte vet - och varför vi inte vet det. En uppslukande faktabok om hur kvinnor världen över påverkas av okunnighetens könspolitik.

Foto: Stefan Tell, Elisabeth OhlsonWallin, Cebastian Vähi och Rachel Louise Brown