Romanus & Selling, 2024-05-13

Foto: Sofia Eckerblad

Grand finale i den hyllade spänningsserien Ölandsbrotten

2020 släppte Johanna Mo den första delen i serien Ölandsbrotten. Vid den tiden hade hon precis lämnat frilanskarriären för att kunna satsa fullt ut på författarskapet. Den första boken, Nattsångaren, slog snabbt igenom hos både kritiker och läsare.

Ölandsbrotten är nu en internationell framgång som sålts till 18 länder. Böckerna om Hanna Duncker och hennes kollegor vid Kalmarpolisen har toppat försäljningslistor i bland annat Tyskland, Danmark och Norge. Den 10 juni släpps Brottsjön, den femte och avslutande delen.

Johanna Mo:

– Det känns fint och lite vemodigt att ha nått fram till slutet av berättelsen om Hanna Duncker och hennes pappa. Den landar exakt där jag hade tänkt mig från början, och om jag hade dragit ut på den längre hade den tappat sin nerv.

I böckerna får vi följa Hanna Duncker, och en rad komplicerade mordfall i semesterparadiset Öland. Parallellt med sitt utmanande jobb som polis ger Hanna inte upp försöken att gå till botten med omständigheterna kring det fruktansvärda brott hennes pappa anklagades och dömdes för, där det är något som inte stämmer. Johanna väver skickligt samman dramatiken i polisarbetet med karaktärernas inre liv och relationer.

Foto: Sofia Eckerblad

Slutet på Ölandsbrotten betyder däremot inte slutet på böcker av Johanna Mo. Hon har redan en plan för kommande serie. Böckerna är antagna av Romanus & Selling, och den nya serien ges ut med start 2025.

Johanna Mo:

– Jag byter fokus från polisarbete till mer psykologisk spänning. Det handlar fortfarande om mörka familjerelationer. Mer än så tänker jag inte avslöja än.

Om författaren

Johanna Mo är uppvuxen i Kalmar och bor nu i Stockholm. Hon tillbringade mycket tid på Öland som barn och skriver vanligtvis om de platser hon älskar mest på ön. Serien Ölandsbrotten inleddes med Nattsångaren 2020. Därefter släpptes Skuggliljan (2021), Mittlandet (2022) och Darrgräset (2023).

Den 10 juni 2024 släpps Brottsjön som den sista delen i serien. Johanna Mo gjorde sin litterära debut år 2007 med romanen Får i mig mer liv än jag är van vid. Mellan 2013 och 2019 släpptes fyra böcker i spänningsserien om Helena Mobacke, samt solitären Svarta änkan. Johanna Mo är sedan 2020 författare på heltid och har idag sålt över en miljon böcker.