Romanus & Selling, 2023-08-09

Foto: Thron Ullberg

Författarparet Negar Naseh och David Sandström aktuella med spänningsromanen En bondes död

Den kritikerrosade romanförfattaren Negar Naseh och musikern David Sandström känd från bandet Refused debuterar i spänningsgenren med En bondes död. Handlingen utspelar sig i Västerbotten och är den första boken i Brännlidenserien med en egensinnig medelålders kvinna, utredare Marita Widmark i huvudrollen. En bondes död skildrar glesbygdens hemligheter och mänskliga skönhet.

En bondes död tar oss med till glesbygdens Västerbotten, en bortglömd trakt full av unika livsöden och vacker, vild natur. Berättelsen utspelar sig främst i byn Brännliden men omfattar även scener från Södermalm i Stockholm, vilket skapar en kontrast mellan stadslivets pulserande atmosfär och glesbygdens stillhet.

David Sandström är mer känd som trummisen i det legendariska hardcore-bandet Refused från Umeå. David har sina rötter i Västerbotten och när en stor kärlek till glesbygden. Negar Naseh arbetar som läkare inom psykiatrin och debuterade som författare 2014 med Under all denna vinter som blev nominerad till Borås Tidnings debutantpris. Hennes senaste roman, den kritikerhyllade En handfull vind, utkom 2022 och blev nominerad till Tidningen Vi:s litteraturpris år 2023.

Det är första gången som Negar Naseh skriver en spänningsroman. Även om David är debutant så är litteraturen något som förenar dem.

David Sandström:

– När jag var ung turnerade jag i ett punkband istället för att gå på gymnasiet. Tiden i turnébussen var tråkig, men jag ägnade mig åt att läsa och var en riktig bokslukare Det är kanske inte så man föreställer sig en stökig tonåring på turné, men så var det för mig. Under långa sträckor kunde jag läsa tre böcker på ett dygn.

Negar älskade däremot skolan och läste de stora verken redan som barn.

Foto: Thron Ullberg

Negar Naseh:

– Jag åkte med pappa till biblioteket och lånade en bok för varje dag i veckan. Jag och David läser dock väldigt sällan samma böcker, men vi brukar sakna samma typer av karaktärer inom litteraturen, så de har vi försökt skapa tillsammans i En bondes död.

En bondes död är en landsbygdsskildring som delvis bygger på Davids specialintressen – bondekulturen och Västerbotten. Men paret ser på området på olika sätt och med olika ögon. David upplever det som en idyll på nästan alla sätt, och Negar med skräckblandad förtjusning. Paret bodde i Brände i Västerbotten där de ägde och bodde på en gård i några år.

Om boken:

En bonde hittas ihjälfrusen på sin gård i Västerbotten. När utredaren Marita Widmark anländer till sin barndomstrakt i Brännliden snubblar hon över det olösta fallet. Tillsammans med Bahar, en ung kollega vid Umeåpolisen, börjar hon nysta i gåtan. I takt med att utredningen växer blottläggs bygdens skuggsidor: Konflikterna, utanförskapet och laglösheten. Brott uppklaras, domar faller men frågan förblir: Vem har att vinna på en bondes död?

Författarduon Negar Naseh och David Sandström debuterar i spänningsgenren med En bondes död, första delen i Brännlidenserien.

En bondes död har utgivnings- och recensionsdag den 4 september. Den kommer också som ljudbok, inläst av skådespelaren Marie Richardson. Bokomslag och författarbilder finns att ladda ner här.