Romanus & Selling, 2022-10-12

Foto: Baldur Kristjansson 2021

Flerfaldigt prisbelönt författare släpper ny spänningsroman i Sverige

Den kritikerrosade isländska ”Nordic noir”-författaren Ragnar Jónasson är aktuell med en ny fristående spänningsroman. Utlämnad släpptes på Island 2021 och är redan en internationell succé med planerad filmatisering av den framstående regissören Ridley Scotts produktionsbolag Scott Free Productions.

I thrillern Utlämnad följer vi fyra vänner som under en fjällvandring möter en hård snöstorm och tvingas söka skydd i en övergiven jaktstuga. När de väl lyckats bryta sig in möts de av en fasansfull syn. I takt med att mörkret faller och skräcken ökar gör sig en gammal tragedi påmind. Kan de mörka minnena från det förflutna ha något att göra med det mysterium de har hamnat i? Och – kommer de alla att överleva natten?

Romanen är ett klassiskt ödesdrama som är både överraskande och lågmält obönhörligt. Ragnar Jónassons romaner har sålt över 3 miljoner exemplar, är utgivna i 34 länder och har toppat försäljningslistor över hela världen. Hans tidigare verk Flickan som dog utsågs till en av årets fem bästa kriminalböcker 2021 i The Sunday Times. Flera av hans böcker har sålts för tv- och filmrättigheter till bl a Warner Bros.

Röster om Utlämnad

"The atmosphere of paranoid claustrophobia he creates is so intense you can´t help gripping the book as tightly as possible."  The Times

"Outside… may just be his best yet…  [Here] is an author at the top of his game… it seems there´s no limit to where Jónasson can go" On Magazine UK

"Nordic Noir master Ragnar Jónasson doesn’t disappoint with latest claustrophobic thriller."  Canberra Times

Nyligen blev det också officiellt att Ragnar Jónasson skriver en kriminalroman tillsammans med Islands premiärminister Katrín Jakobsdóttir. Boken med originaltitel Reykjavik släpps på Island i oktober 2022, och på svenska 2023.

Utgivningsdatum: 2022-11-28

Mediekontakt: Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se

Till författarens hemsida