Romanus & Selling, 2021-03-25

Foto: Malin Nerby

Ewa Fröling debuterar med Moder Liv – en berättelse om livet

I Moder Liv berättar Ewa Fröling med skärpa och ömtålighet om sitt liv, från barndomen till moderskapet, från den långa karriären som skådespelare och åren efter det cancerbesked hon fick 2016.

– Min cancer blev själva kittet. Vi är många i cancerlandet som ska hantera det faktum att vi plötsligt står vända mot döden. Jag har befunnit mig på många platser med skarpt läge. Av det har jag blivit en krigare. Det ville jag skriva om, för alla de som delar den upplevelsen med mig. Alla har inte en röst, ork eller mod att kritisera vården och systemet som stundtals fallerar fatalt. Vi lämnas i en slags kastrerad känsla. I ett haveri där många får livslånga hältor, avskurna nervtrådar, ödem och läckage i all evighet. För det finns ingen intelligent terapi.

För första gången skriver Ewa Fröling med en egen röst, egensinnigt och poetiskt – utan att väja för något, om sina minnen, upplevelser och tankar om livet som plötsligt blev så skört.

– Jag som genom hela livet tilldelats ett antal roller på scenen och i media, kunde nu skapa ett eget rike där allt som var jag på riktigt fick flöda fritt. Att själv sätt ord på min historia var själva drivet under skrivprocessen och den första meningen satte nyckeln i låset.

Moder Liv

Moder Liv startar med ett omvälvande minne från sjukhussängen på BB då Ewas första dotter föds, och kastar sedan läsaren till sjukhussängen där den nu vuxna dottern håller sin mors hand när Cisplatinet injiceras i hennes ven. Från cancerbehandlingen tar författaren med läsaren tillbaka till en dramatisk scen hos farföräldrarna Fröling och galenskaper som beskrivs både som ”ett jävla vansinne som höll på att ta livet av oss alla”, och ”det som omslöt, andades och satte styrkorna för vår familj i generationer”.

I Moder Liv förflyttas läsaren från våldsamma händelser i barndomen till resan in i den internationella skådespelarkarriären. Ewa Fröling beskriver karriären som en palett av möten som bjudit in henne och givit erfarenheter som satt avtryck både i henne själv och hennes närmaste.

– Boken är min uppmaning till mina barn och till mig själv att leva och färdas utan förbehåll. Utan att för den skull kliva ner i djupa diken, slita upp bröstkorgen och lämna hjärtat i pant.

Moder Liv utkommer 28 april.
Klicka här för med info.

Om Ewa Frödling

Ewa Fröling (1952) är bosatt i Stockholm och har genom en lång teater- och filmkarriär gjort sig känd som en av Sveriges mest uppskattade skådespelare, inte minst med en av huvudrollerna i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander som blev en stor internationell succé.

Mediekontakt:

Veronica Buchschatz, veronica.buchschatz@bonnierforlagen.se