Romanus & Selling, 2022-09-01

Foto: Per Bolkert

Ewa Fröling aktuell med sin andra bok Att störa ett väsen

Efter den uppmärksammade bokdebuten med Moder Liv kommer skådespelaren Ewa Fröling med ännu en stark, vindlande och minst lika drabbande berättelse - Att störa ett väsen. I skarpa bilder, med nattsvarta och kraftfulla iakttagelser tecknas här en psykiatrisk klinik inifrån. På ett alldeles eget språk och med såväl smärta och ilska som drastisk humor skildrar Ewa Fröling erfarenheten av att tappa fotfästet, hamna vid sidan av och inte längre orka vara mamma till sina barn. Och hur ett par blå skor blir den normalitet som till sist finns kvar.

– Jag har skrivit en ganska rå och ärlig beskrivning av när jag vistades inom vårdens väggar under några månader av mitt liv. Jag var utbränd – maladaptivt stressyndrom. Många tycker att det är skamligt att prata om psykisk ohälsa, men detta är viktigt och drabbar många, och jag vill bidra med att bryta den här typen av tabu. Den hjälpen jag fick existerar knappt idag och det är omänskligt svårt att få hjälp. Boken är inte en självbiografi, utan mycket är också fiktion, säger Ewa Fröling.

Utdrag från boken:

Att förstå är svårt.
Tre månader senare kommer jag att bli utskriven.
Bra att jag inte visste det då.
I korridoren finns ett bås med ett fönster samt en grå plasttelefon på en hylla.
Telefonkatalogen ligger på golvet.
Längst bak i den finns informationen Om kriget kommer. Gasmasken konserverna uppsamlingsplatserna.
De är där jag är nu.
På en uppsamlingsplats.
För oss som fick en reva i bröstkorgen.
En hetta ett tryck i pannan.
Ett grepp i nacken.
När jaget hoppade ur sitt maskineri.

Att störa ett väsen ges ut av Romanus & Selling den 7 september, med recensionsdag samma datum. Boken ges även ut som e-bok och ljudbok inläst av Ewa Fröling själv.

Länk till bokomslag och pressbilder finns här.

Om Ewa Fröling

Ewa Fröling är en av våra mest kända och uppskattade skådespelare, med en lång och framgångsrik filmkarriär bakom sig. Bland annat blev hennes insats i en av huvudrollerna i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander en stor internationell succé. Hon har också medverkat i ett stort antal teateruppsättningar på Sveriges mest prestigefyllda scener, såsom Dramaten och Stockholms Stadsteater.

Med Moder Liv debuterar hon som författare år 2021. Hösten 2022 utkommer hennes andra bok: Att störa ett väsen.

För recensionsexemplar, bilder eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Magdalena Höglund, Presskontakt, Romanus & Selling, tel: 0733 338840 eller e-post: magdalena@highlandpr.se