Romanus & Selling, 2023-11-15

Foto: Thron Ullberg

En bondes död av Negar Naseh och David Sandström nomineras till Årets deckardebut 2023

Nu har Svenska Deckarakademins läsgrupp valt ut fem romaner bland årets deckarskörd. Bland de som nomineras till Årets bästa deckardebut 2023 är En bondes död av Negar Naseh och David Sandström.

Det finns tre priskategorier och mottagaren av årets pris avslöjas den 3 december vid Svenska Deckarakademins höstmöte.

Om En bondes död

En bonde hittas ihjälfrusen på sin gård i Västerbotten. Sommaren därefter, när utredaren Marita Widmark åker till sin barndomstrakt i byn Brännliden, snubblar hon över det olösta fallet. Tillsammans med Bahar, en ung kollega vid Umeåpolisen, börjar hon nysta i gåtan.

I takt med att utredningen växer blottläggs bygdens skuggsidor; konflikterna, utanförskapet och laglösheten. Brott uppklaras, domar faller men frågan kvarstår: Vem har att vinna på en bondes död?

Författarduon Negar Naseh och David Sandström debuterar i spänningsgenren med En bondes död, första delen i Brännlidenserien.

Om författarna

Negar Naseh är läkare och prisbelönt författare. Hennes senaste roman, den kritikerhyllade En handfull vind, utkom 2022. David Sandström är musiker och låtskrivare med ett förflutet i hardcorebandet Refused från Umeå. Paret Naseh Sandström bor i Uppsala.